JUTARNJI U OMIŠLJU

Donosimo sve detalje o nekretninskom biznisu posrnulog šefa Gradskih groblja Zagreb

Istraga protiv Šegote vodi se zbog sumnje da je uzeo mito od građevinskog poduzetnika koji mu je besplatno sagradio kuću na Krku
Kuća obitelji Šegota je poprilično velika, ali ujedno i stara i raskošna. Ne radi se o ni o kakvoj elitnoj lokaciji
 Darko Tomaš/Cropix

Patrik je ovdje rođen i tu je živio. Sjećam se i njega i njegovih sestara kada su bili mali. Tu mu je, koliko sam čuo, sestra i uhićena. Navodno već dugo pokušavaju prodati tu kuću, ali cijena koju su odredili je previsoka, priča nam jedan mještanin Omišlja, želeći ostati anoniman, dok nam pokazuje ulicu Pušća 29 u kojoj se nalazi obiteljska kuća bivšeg šefa zagrebačkih Gradskih groblja koji je uhićen jer ga se sumnjiči za primanje mita.

image
Roditeljska kuća u ulici Pušća u Omišlju: Patrik Šegota odrastao je u ovoj kući zajedno s dvije sestre. Prema pričanju mještana, kuću je pokušavao prodati, ali nije uspio zbog previsoke cijene

Pušća je naziv za dio Omišlja na otoku Krku u kojem se, kao i u praktički cijelom naselju osim stare jezgre, miješaju obiteljske kuće iz 70-ih i 80-ih u kojima netko još živi s vikendicama iz tog razdoblja i novogradnjama sagrađenim u posljednjih 15-ak godina.

Kuća Šegota je poprilično velika, ali i stara i raskošna. Ne radi se o elitnoj lokaciji. Pušća završava na hridima iznad uvale s kojih puca pogled na Diokijeve tankove. U Omišlju su turizam i industrija prvi susjedi.

Mještani kažu da je otac Patrika Šegote radio u ugostiteljstvu, a obitelj se bavila i nekretninama. Patrik, kažu, ima dvije sestre, stariju i mlađu.

Starija je Tamara Šegota koja je također uhićena upravo ovdje, u Omišlju. Kako pričaju mještani, on nije oženjen, a njegove sestre nisu udane. Sestra živi u istoj kući s roditeljima, a tu je živio i Patrik sve do odlaska u Zagreb, na novu funkciju.

- To su vrlo pristojni ljudi, bili su radišna djeca, činilo mi se da im dobro ide. Ovo uhićenje nas je sve ovdje jako iznenadilo. Nismo se tome nadali - kaže nam jedna susjeda iz Pušća.

Prodaju apartmane

Osim te kuće, Šegote imaju još jednu, u omišaljskoj ulici Medermuniće. Ta je kuća pretvorena u apartmane koje iznajmljuju, a susjedi su mi ispričali da se time bavila Patrikova sestra Tamara i da ne znaju je li cijela kuća još u njihovu vlasništvu ili su je prodali na stanove.

image
Obnovljena kuća u ulici Medermuniće u Omišlju: Na toj je adresi prijavljena njegova suosumnjičena sestra Tamara. Kuća je preuređena i pretvorena u apartmane za turistički najam i prodaju

U kući na kat, koja je malo novije uređena od one u Pušći, borave turisti koji uopće ne znaju za slučaj.

Vijest o uhićenju iznenadila je i Riječane koji se Patrika Šegote sjećaju iz njegove riječke HDZ-ovske epizode. Patrik je bio predsjednik Mladeži HDZ-a koji je vodio volontere u predsjedničkoj kampanji Jadranke Kosor. Riječka Mladež HDZ-a bila je poznata po srčanom navijanju i mahanju zastavama kada bi kandidatkinja ušla u dvoranu (kao što je poslije bio slučaj i s ulaskom svakog HDZ-ova premijera ili kandidata u dvoranu), a Patrik bi to navijanje poveo.

No, 2006. se zamjerio vrhuški stranke nakon što je javno kritizirao neka unutarstranačka pitanja, pa je marginaliziran. Potom se 2012. kandidirao za predsjednika riječkog HDZ-a, ali nije prošao, osvojio je vrlo mali broj glasova. Šegota je tada kotirao kao predstavnik mlade liberalne i vrlo umjerene struje HDZ-ovaca, koji je vrlo glasno podržavao Jadranku Kosor kao kandidatkinju za predsjednicu stranke. U svojem komuniciranju s javnošću proklamirao je borbu protiv korupcije. Čak se i suprotnom taboru, riječkim SDP-ovskim krugovima, pomalo sviđala ideja da bi riječki HDZ mogao dobiti mladog progresivnog predsjednika.

Diplomirao u Travniku

Međutim, nakon poraza na unutarstranačkim izborima Šegota je doživio daljnju marginalizaciju unutar riječkog HDZ-a, a u svojim je javnim istupima, dok je još uvijek bio član stranke, kritizirao i osovinu Karamarko-Brkić te tadašnju predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović. Nakon 2015. prešao je k Milanu Bandiću, a potom i u Zagreb, na mjesto ravnatelja Gradskih groblja.

- Znamo da je jako dugo radio u bankarskom sektoru tako da nas je iznenadilo kada se pokazalo da je diplomu ekonomije dobio tek 2015., u Travniku, kao što nas je iznenadio i njegov odlazak u Zagreb. Sada nas ne može više toliko puno stvari iznenaditi - zaključuje susjed iz Omišlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 15:34