LABIRINT POLITIKE

DORH bi reagirao da je Hrvatski tjednik Jasenovcem zaprijetio Plenkoviću, a ne Pupovcu i Srbima

Oni koji pucaju, u Zagrebu, Beču ili Nici, redovito su nadahnuti ekstremizmom koji šire neki mediji
Andrej Plenković i Milorad Pupovac
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
Objavljeno: 16. studeni 2020. 23:33

Ovoga petka, 13. studenoga, u ovdašnjim medijima su, uz ostale, objavljene dvije vijesti. Obje, nažalost, govore o stupnju patologije koja u hrvatskom društvu.

Prvo je lokalni podravski portal javio (a Jutarnji list prenio) kako izvjesnom Zoranu (50) iz Koprivnice prijeti godinu dana bezuvjetnog zatvora jer je optužen da je ženu s kojom je želio ljubavnu vezu čupao za kosu i prijetio govoreći joj: "Hoćeš da te ubijem ili da ti polomim kosti, znaš li ti tko sam ja, ja sam iz zloglasne kninske četničke obitelji"! Vijest koja to gotovo i nije u državi u kojoj nasilnici godišnje ubiju oko 20 supruga i partnerica, a slučajevi obiteljskog nasilja broje se u tisućama.

U isto vrijeme, u Zadru lokalno neoustaško glasilo de facto je poručilo da će Milorad Pupovac prestati govoriti tek pošto bude - zaklan. Spomenuto glasilo je, naravno, Hrvatski tjednik (HT) u kojem je citiran dio prošlotjednog Pupovčeva saborskog govora o identitetu Srba u Hrvatskoj. "Onaj tko misli da bi identitet Srba u Hrvatskoj trebao biti sveden na tradicijsku kulturu, pravoslavlje ili ćirilicu, ali tamo gdje oni kažu da je moguće, ne razumije ništa, a bojim se da tako razumije i hrvatski identitet. Za Srbe u Hrvatskoj postoje tri važne komponente identiteta, a to su slobodarstvo, ustavni patriotizam i antifašizam", glasi citat, a za Pupovčevim riječima slijedi komentar HT-a: "I četvrta, najvažnija komponenta: da svi prije ili poslije završe na popisu jasenovačkih žrtava. Ne ćete se smiriti dok i sebe ne vidite na popisu zaklanih".

Ova odurna konstrukcija prema kojoj "svi (Srbi) prije ili poslije završe na popisu jasenovačkih žrtava" izišla je dan ranije, ali šira je javnost za to mogla doznati kad su je prenijele Novosti, gotovo simbolično, na petak trinaestog.

U principu, dva spomenuta slučaja povezuje malo toga. U prvom, radi se o nasilniku koji se usred pitome Podravine, navodno, hvalio da je iz "zloglasne četničke obitelji", što je valjda trebalo uzbuditi potencijalnu družicu. U onom drugom, nudi se Jasenovac kao lokacija za Srbe, bez obzira na to jesu li četnici ili nisu. Pa ipak postoji jedna razlika; nasilniku iz Koprivnice prijeti godinu dana zatvora, iako je možda zaslužio i više, ali DORH mu je sjeo za vrat. No, kad je u pitanju Hrvatski tjednik - od DORH-a ni traga, ni glasa. Reći ćete "prošla su tek tri-četiri dana" i tužiteljima treba vremena da prikupe dokaze. I to je načelno ispravan zaključak, ali…

No, zamislimo da su novine koje vodi Ivica Marijačić u spomenutu konstrukciju ubacile tek jedno ime i prezime pa da je objavljena rečenica koja glasi "Andrej Plenković ne će se smiriti dok i sebe ne vidi na popisu zaklanih". Stvarno, što bi se dogodilo da je, umjesto "Pupovac" i "Srbi", pisalo "premijer Plenković"? Možemo se kladiti u sve novce ovoga svijeta da bi pravna država svom snagom pritisnula HT, a Marijačić bi neko vrijeme noćio u zadarskom pritvoru zbog osnovane sumnje da je prijetio premijeru.

Danas je točno pet tjedana otkako je iz kalašnjikova pucano po Banskim dvorima. Već idućeg dana doznali smo da je "zbog događaja koji ukazuju na pojačanu radikalizaciju hrvatskoga društva Vlada zadužila Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti da nakon analize stanja predloži mjere za sprječavanje radikalizacije, temeljene na usklađenom djelovanju nadležnih tijela".

Prijetiti Jasenovcem nije isto što i pucati iz automata. Ali oni koji pucaju, u Zagrebu, Beču ili Nici, redovito su nadahnuti ekstremizmom koji šire neki mediji. Da ne duljimo, Hrvatski tjednik je ovim tekstom prešao granicu slobode govora i mora odgovarati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:53