MLAĆENJE MIGRANATA

DORH će odlučiti hoće li policajci kazneno odgovarati, sindikalac: ‘Oni su Pedro koji će visjeti‘

Mario Puškarić iz policijskog Sindikata kaže da su suspendirani policajci "Pedro" koji će visjeti
granica migranti

Trojica interventnih policajaca koje su 15. lipnja ove godine istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić snimili na području Cetingrada kako udaraju i protjeruju migrante privremeno su udaljeni s dužnosti. Policija tvrdi da su njihovi, sada suspendirani, službenici radili na svoju ruku, odnosno da ne postoji zapovijed ili preporuka kojom bi se opravdavalo ponašanje policajaca.

"Na tjednoj razini izdajem zapovijedi, tri puta mjesečno najmanje izdajem upute za postupanje prema ranjivim skupinama na zaštiti granice, da nije dopuštena uporaba policijske sile", rekao je na konferenciji za novinare glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Kako neslužbeno doznajemo, jedan od trojice policajaca koji je u vrijeme događaja bio pripadnik interventne policije PU istarske trenutno radi u PU vukovarsko-srijemskoj pa će mu rješenje o privremenom udaljenju s posla biti tamo uručeno. Iz Milininih riječi proizlazi da će protiv policajaca uslijediti i postupci pred disciplinskim sudom MUP-a, no hoće li biti i kaznenoga postupka, tek će se vidjeti.

Najniži u lancu

To je odluka koju će, sviđalo se to nekome ili ne, biti u nadležnosti Državnog odvjetništva. No, za sada još nije poznato kako će DORH reagirati, odnosno nije poznato ni koji njegov odjel uopće radi na tome slučaju. Prema mjesnoj nadležnosti, radilo bi se o karlovačkom Županijskom ili Općinskom državnom odvjetništvu, ali nije isključeno da bi slučaj mogao biti delegiran Državnom odvjetništvu u Istri ili Rijeci.

Naime, pitanje je ima li u ponašanju policajaca elemenata kaznenoga djela i koje bi to kazneno djelo bilo. Prije svega moglo bi se potencijalno raditi o "mučenju i drugom okrutnom, neljudskom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju", za što je propisana kazna do 10 godina zatvora. U tome slučaju nadležno bi zbog visine kazne bilo općinsko državno odvjetništvo.

I dok vrh MUP-a osuđuje postupanje policajaca, te naglašava da su oni postupali samovoljno i da ne postoje nikakve naredbe o nasilju nad migrantima, čak naprotiv, da na teren idu upute da se prema njima obazrivo postupa i da je policija dosad već kažnjavala prijestupnike i spašavala imigrante izlažući se i vlastitoj pogibelji, dio ljudi u sustavu ne vjeruje da se radi o samovolji pojedinaca.

O cijeloj situaciji oglasio se u ime Sindikata policijskih službenika Mario Puškarić koji kaže da su suspendirani policajci zapravo "Pedro" koji će visjeti, kao i načelnik PGP Cetingrad, kao najniži u lancu hijerarhije na postajnom području, iako on i nije rukovoditelj tim policajcima. Postavlja pitanje što je s odgovornosti načelnika PU karlovačke koji je izravno odgovoran za policajce koji dolaze na ispomoć iz drugih uprava.

- Da živimo u normalnoj državi, ostavku bi zbog ovog incidenta, ako ni zbog čega drugoga, onda zbog moralnih razloga, trebao ponuditi sam glavni ravnatelj policije, kažemo s razlogom ponuditi ne dati, jer očito je da su zakazali svi mehanizmi kontrole i nadzora koje provodi Ravnateljstvo policije, a osobito nakon jučerašnje blamaže s izjavama u javnosti. A na ministru i premijeru je da odluče hoće li je prihvatiti ili ne, ali živimo u Hrvatskoj gdje je ovo sve već viđeno i pitamo se zašto nam mladi obrazovani policijski službenici odlaze iz sustava - kaže Puškarić.

Istraga traje

Nakon što je glavni ravnatelj policije poručio da je zbog nasilja nad migrantima na granici s BiH pokrenut disciplinski postupak protiv trojice policajaca, jučer su iz Banskih dvora poručili da novih informacija o toj istrazi zasad nema. Podsjetimo, premijer Andrej Plenković poručio je da od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, Ravnateljstva policija i drugih nadležnih službi očekuje da mu podnesu opširno izvješće o cijelom slučaju. Predsjednik RH Zoran Milanović jučer je rekao kako vjeruje da se radi o izoliranom slučaju.

- Vjerujem da je to izoliran slučaj jer bi se u suprotnom to vidjelo i znalo. Tako se policija ne smije ponašati i to je očito prekoračenje ovlasti. Dobro je da se poduzimaju mjere - rekao je. Na pitanje smatra li da je odgovornost u ovom slučaju individualna ili zapovjedna rekao je: - Ne vjerujem da je itko dao zapovijed za to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:18