ODŠTETA

DORH ĆE SE POKUŠATI NAGODITI SA FRANOM LUČIĆEM Glasnogovornik: Vlada je pokazala spremnost da financijski pokrije namirivanje štete

 / Ante Baranić/Cropix

ZAGREB - Državno odvjetništvo (DORH) pokušat će postići pravičnu nagodbu s jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragediji Franom Lučićem, doznaje se u srijedu u Vladi, gdje je održan sastanak između premijera Andreja Plenkovića, ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao je Hini kako je Vlada pokazala spremnost da financijski pokrije namirivanje odštete u slučaju da se postigne nagodba između nadležnog državnog odvjetništva i Lučićeva odvjetničkog tima.

DORH će slijedom toga pristupiti Lučićevu odvjetničkom timu radi mogućeg postizanja pravične nagodbe, koja će pružiti zadovoljštinu za Lučića nakon tragične nesreće, a da pritom država pokaže ozbiljnost i odgovornost kako bi se konačno priveo kraju taj slučaj koji traje dugi niz godina, rekao je Milić.

Napomenuo je da će DORH tome pristupiti u funkciji zastupnika države u građanskim predmetima.

Jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije početkom veljače djelomično je dobio spor radi naknade štete protiv Šibenika i Hrvatske koji su mu, prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Općinskog radnog suda, dužni isplatiti 1,75 milijun kuna i uz to nadoknaditi dosadašnje i buduće troškove tuđe pomoći i njege, izgubljene zarade te poboljšane prehrane.

Lučić je spor dobio nakon više od dvanaest godina od tragedije u kojoj je tijekom rutinske intervencije gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, dok je on preživio s višestrukim ozljedama.

Na nepravomoćnu presudu Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu zbog "bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te pogrešne primjene materijalnog prava u nepravomoćnoj presudi".

Zbog toga su vatrogasci tišnjanskog DVD-a 19. veljače prosvjedovali na magistrali u Tisnom tražeći da država odustane od žalbe na nepravomoćnu presudu i podnese trošak naknade zbog Lučićevih teških ozljeda.

Premijer Plenković nedavno je u Gospiću izjavio da je o toj žalbi razgovarao s ministrom pravosuđa Bošnjakovićem i da želi postizanje pravične nagodbe i zadovoljštine.

"Mi ćemo kao Vlada razgovarati s Državnim odvjetništvom, smatramo da bi u ovoj situaciji gospodina Lučića najbolje bilo da dođe do pravične nagodbe, da on dobije zadovoljštinu, a država pokaže odgovornost i zrelost", izjavio je premijer u Gospiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2020 23:44