POKRENULI POSTUPAK

DORH će se žaliti na oslobađajuću presudu Možemo!: ‘Imamo prevelik broj žena? Apsurdno...‘

Koordinatorica platforme Sandra Benčić je apsolutno sigurna da će taj spor u konačnici izgubiti

Sandra Bencić

 Damjan Tadic/Cropix

Osječko Općinsko državno odvjetništvo žalit će se na nepravomoćnu oslobađajući presudu kojom je politička platforma "Možemo" oslobođena optužbi za kršenje zakona o ravnopravnosti spolova, izvijestilo je tužiteljstvo u ponedjeljak.

Državno odvjetništvo pokrenulo je postupak sumnjajući u kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova, jer je kandidacijska lista "Možemo" na prošlogodišnjim izborima za osječko Gradsko vijeće imala veći broj žena.

Tužiteljstvo je u ponedjeljak priopćilo kako je u prekršajnom postupku protiv političke platforme "Možemo", zbog prekršaja iz Zakona o ravnopravnosti spolova, osječki Općinski sud nakon održane rasprave 21. travnja 2022. objavio oslobađajuću presudu.

Osječko Općinsko državno odvjetništvo će podnijeti žalbu nakon što primi pisani otpravak navedene oslobađajuće presude, navode u tužiteljstvu.

Nakon objave prvostupanjske oslobađajuće presude u četvrtak platforma "Možemo" takvu odluku je ocijenila velikom pobjedom za njih, ali i sve žene u Hrvatskoj, koje su još uvijek podzastupljen spol u tijelima političkog reprezentiranja.

Koordinatorica platforme Sandra Benčić tada je izjavila kako u Hrvatskoj ni na jednoj razini, lokalnoj, županijskoj ili nacionalnoj, još uvijek ne postoji minimum od 40 posto žena u tijelima političkog predstavljanja te da je svrha toga zakona da podzastupljen spol dođe do minimalno 40 posto zastupljenosti u takvim tijelima.

Također je izrazila nadu kako će DORH uvidjeti da nema nikakvog razloga da se žali na ovakvu odluku i da je apsolutno sigurna da će taj spor u konačnici izgubiti, jer bi "bilo nelogično i apsurdno kažnjavati političke stranke zato što stavljaju više žena na izbornu listu, kad su žene podzastupljen spol".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 19:30