NAKON OTKRIĆA JUTARNJEG

DORH IPAK NASTAVLJA POSTUPATI U SLUČAJU GOVORA MRŽNJE Promijenili stav o rečenici 'Pedere u logore'

Autor napisa koji je u svibnju osvanuo na stranici Zagreb Pridea "Pedere u logore" ipak će biti kazneno gonjen zbog govora mržnje.

Nakon teksta u Jutarnjem listu koji je otkrio da je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo prijavu Zagreb Pridea protiv Hrvoja Šarića (kako se potpisao autor spomenute poruke) i to uz argumentaciju da Šarić ne može odgovarati za kazneno djelo jer je postupao pod utjecajem psihologije mase, reagiralo je Županijsko državno odvjetništvo i promijenilo odluku.

- Povodom članka objavljenog 6. listopada 2015. u jednim dnevnim novinama, vezano za rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv hrvatskog državljanina zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona, koju je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnijela jedna udruga građana, priopćavamo da je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu; sukladno članku 20. Poslovnika državnog odvjetništva i članku 56. Zakona o državnom odvjetništvu; provelo nadzor rada u navedenom predmetu i naložilo Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu nastavak postupanja u predmetu - kratko se navodi u priopćenju koje je u utorak objavljeno na web stranicama Državnog odvjetništva.

Iz stava koji je izašao iz Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu proizlazilo je da autora poruke "Pedere u logore" od odgovornosti za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i govor mržnje ekskulpira činjenica da je u vrijeme kada je napisao spornu poruku Zagreb Pride bio vrlo aktivan i prisutan u medijima, a veliki dio građana to nije odobravao. Tužitelj je iz toga izvukao zaključak da je poruka nastala u afektivnom stanju, pod utjecajem psihologije mase, i zato ne bi bila kažnjiva. Da je ovakav odbačaj ostao na snazi, imali bismo opasan presedan po kojemu se kriminal neće goniti ako ga većina zagovara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:24