RATNI ZLOČIN PRED OČIMA UNPROFOR-a

DORH ISTRAŽUJE: Tko je u Dvoru na Uni ubio 10 mentalnih bolesnika zadnjeg dana Oluje?

Ni hrvatsko pravosuđe ni policija ne znaju precizan odgovor, a podatke o cijelom slučaju, unatoč upućenim zahtjevima, Haaški sud za ratne zločine do danas nije predao Hrvatskoj
Sinj , 161008.Tomislav Bosanac sinjski fotograf sa svojim slikama napravljenim u pocetku Domovinskog ratau u Sinju.Preslik fotografije Tomislava Bosanca srusene upravne zgrade Ciglane Sinj tijekom granatiranja Sinja 1991.g. preslik Vito Peric / Epeha
 preslik Vito Peric / Epeha

SISAK - Tko je pred očima pripadnika danskoga bataljuna Unprofora ubio 10 mentalnih bolesnika i još dvoje civila u njihovoj pratnji u Dvoru zadnjeg dana Oluje, 8. kolovoza 1995.? Ni hrvatsko pravosuđe ni policija ne znaju precizan odgovor, a podatke o cijelom slučaju, unatoč upućenim zahtjevima, Haaški sud za ratne zločine do danas nije predao Hrvatskoj.

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku izvijestilo je da policija, prema zahtjevu Državnog odvjetništva, provodi kriminalistička istraživanja teškog ratnog zločina u Dvoru 1995. godine, ali da se još ne zna identitet počinitelja koji su tada ubili jedan bračni par i deset mentalno oboljelih osoba.

Kako je priopćio županijski državni odvjetnik Stipe Vrdoljak, odjel kriminalističke policije Policijske uprave sisačko-moslavačke dostavio je 6. rujna 2006. Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku izvješće o kaznenom djelu ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenog u Dvoru 8. kolovoza 1995.

Prema saznanjima do kojih su došli istražitelji, radilo se o pripadnicima paravojnih formacija tzv. SAO Krajine koji su pri povlačenju iz Dvora 8. kolovoza 1995. ubili 12 ljudi, među kojima i desetero mentalno bolesnih osoba, što su ih zatekli u prostorijama Osnovne škole u Dvoru.

Te osobe u Dvor su dovezene iz psihijatrijske ustanove u Petrinji, stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva. Prema drugim pak verzijama, zločin su počinili pripadnici Armije BiH koji su u to vrijeme bili u blizini, a na uniformama nisu imali oznake.

Sisačko Županijsko državno odvjetništvo navodi i to da na zahtjev Državnog odvjetništva, s obzirom na to da je riječ o teškom zločinu nad nemoćnim osobama, policija provodi daljnja kriminalistička istraživanja te da je do sada ispitan veći broj ljudi, ali se unatoč naporima još ne zna identitet počinitelja zločina.

Usto, zatražena je i pretraga baze podataka Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu s ciljem prikupljanja podataka ili dokumentacije koja bi pomogla u otkrivanju identiteta žrtava i počinitelja zločina. Nadležno Državno odvjetništvo do sada iz Haaga nije primilo relevantnu dokumentaciju u vezi s tim slučajem, ističe se u priopćenju.

Zločin u Dvoru, koji se dogodio zadnjeg dana Oluje pred očima pripadnika danskoga bataljuna Unprofora, šokirao je hrvatsku javnost. Prije svega zato što se za taj zločin nije znalo dok o njemu nije progovorio pripadnik danskoga bataljuna te zato što je time otkriven još jedan zločin protiv civila koji su bili ili su trebali biti pod zaštitom snaga UN-a.

Hrvatski branitelji s kojima smo razgovarali, a zadnjih dana Oluje zatekli su se u Dvoru, rekli su da 8. kolovoza 1995. pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a još nije bilo u Dvoru. Osloboditelji su u njega ušli dan poslije i zatekli mrtve i stravičnu sliku u zgradi Osnovne škole.

Od tada je prošlo 16 godina, a nadležna državna tijela u razrješavanju toga slučaja do sada se praktički nisu maknula s mjesta. Svijetom se pak prenosi slika o još jednom stravičnom zločinu nad civilima tijekom Oluje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:47