ALADROVIĆ BIO ZADNJI

DORH neće trebati ‘zeleno svjetlo‘: Nema više imuniteta za djela kažnjiva s manje od pet godina zatvora

Dosad su tijela progona trebala odobrenje za skidanje imuniteta članu Vlade ako se sumnjalo u djelo za koje je predviđena kazna manja od pet godina

Josip Aladrović

 Damir Krajac/Cropix

Članovi Vlade više neće imati imunitet za koruptivna kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti, odnosno ona za koja je propisana kazna manja od pet godina zatvora kao što je dosad bio slučaj.

Vlada, naime, na sutrašnjoj sjednici donosi izmjene i dopune Zakona o Vladi kojim se ukida ta odredba. Dosad su tijela progona trebala tražiti odobrenje od Vlade za skidanje imuniteta članu Vlade ako se sumnjalo da je napravio kazneno djelo za koje je zapriječena kazna zatvora manja od pet godina, a ubuduće će DORH moći progoniti ministre bez traženja dopuštenja od Vlade za ta koruptivna djela.

Zadnji primjer kada je DORH tražio skidanje imuniteta bio je kod slučaja bivšeg ministra rada Josipa Aladrovića, dok za bivšeg potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića nije to tražio budući da se njega tereti za kaznena djela gdje je kazna zatvora veća od pet godina.

image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

Ukidanje ovih odredbi tražio je i GRECO u svom izvješću 2019. gdje je sadržana i preporuka koja se odnosi na to da Zakon o Vladi Republike Hrvatske bude izmijenjen, kako bi se ograničio proceduralni imunitet koji se pruža članovima Vlade, isključujući kaznena djela povezana s korupcijom za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.

Vezano uz to, i Programom Vlade za razdoblje od 2020. do 2024. previđeno je ukidanje imuniteta članovima Vlade za koruptivna djela koja se progone po službenoj dužnosti, jednako kao što je predviđeno i Strategijom sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Najavio je to i premijer Andrej Plenković kada je Vlada u ožujku skinula imunitet Josipu Aladroviću.

image

Vlada RH

Vanesa Pandzic/Cropix

- Već ovaj tjedan, pojasnio je Plenković, Ministarstvo pravosuđa i uprave predložit će izmjene Zakona o Vladi jer u Vladi smatraju da su odredbe o imunitetu zastarjele i nepotrebne. Najavljivao je to Plenković i u srpnju prošle godine, ali se zasad te promjene nisu dogodile. Sada kaže da će se izmjenama propisati da se za koruptivna kaznena djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti, protiv člana Vlade kazneni postupak može voditi i bez odobrenja Vlade.

- Ta je odredba, koja će se izmjenama brisati iz Zakona, apsolutno nepotrebna i redundantna. Ako se može dogoditi situacija da se službujućega ministra uhiti za kaznena djela za koje je predviđena kazna veća od pet godina, onda djeluje smiješno, nepotrebno, i kao nekakav relikt prošlosti odredba da moramo djelovati na temelju zahtjeva DORH-a i USKOK-a da skidamo imunitet - rekao je tada Plenković.

Vlada će na istoj sjednici sutra donijeti i Kodeks ponašanja državnih službenika u tijelima izvršne vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:27