ODRŽALI BRIEFING

DORH: ‘Nismo čekali Bandićevu smrt da pokrenemo istrage protiv njega‘

‘Vodili smo čitav niz izvida i istraga i nikako nismo mogli znati da će Milan Bandić umrijeti od infarkta i da neće dočekati pravorijek‘
 Ilustracija/Tomislav Kristo/CROPIX

- Javne tvrdnje koje dolaze od pojedinih političara, ali i dijela medija, da su uskočke istrage zakašnjele, da smo čekali da gradonačelnik Zagreba Milan Bandić umre i da prođu lokalni izbori pa da pokrenemo istrage protiv njega ili da 'lovimo samo sitne ribe', nemaju nikakve veze sa stvarnošću. DORH je u svojim postupcima neovisan, 'tajming' pokretanja istraga ovisi isključivo o prikupljenim dokazima, a u nultoj toleranciji na korupciju nema sitnih i krupnih riba - tvrde u DORH-u.

U sjedištu DORH-a u četvrtak popodne održan je briefing za novinare. Visoki izvori iz DORH-a koji su inzistirali na tome da ostanu neimenovani nastojali su novinarima pojasniti zakonske okolnosti u kojima DORH provodi izvide i istrage, zakonska ograničenja u komuniciranju s javnošću oko tih istraga, ali i odgovoriti na neke "vječne sumnje o neovisnosti u radu DORH-a".

Javnost, tvrde visoki izvori iz DORH-a, ima pravo propitivati rad te institucije. Međutim, izjave pojedinih političara o tome da Uskok "tajming" svojih istraga podešava prema političkim okolnostima smatraju neustavnima i neodgovornima. Smatraju da takve tvrdnje slabe povjerenje građana u institucije, a povjerenje u institucije je, kako tvrde, u temeljima vladavine prava.

Podsjećaju da je Uskok istragu protiv Josipe Rimac u aferi vjetropark Pađene pokrenuo u jeku kampanje za lanjske parlamentarne izbore. O onima koji prigovaraju da se istrage protiv Bandića otvaraju tek nakon njegove smrti i nakon lokalnih izbora odgovaraju da se sa zagrebačkim čelništvom i pokojnim gradonačelnikom Bandićem DORH neprekidno bavi još od 2013.

"Dva puta je bio u pritvoru, sve podignute optužnice protiv njega su potvrđene, vodili smo čitav niz dodatnih izvida i istraga i nikako i nismo mogli znati da će on umrijeti od infarkta i da neće dočekati pravorijek".

Ističu da je od 2013. u postupcima vezanima uz zagrebačku gradsku vlast Uskok optužio ili pokrenuo istrage protiv 80 fizičkih osoba i tri tvrtke. U tim se postupcima fizičke osobe terete da su pribavile 56,3 milijuna kuna nezakonite koristi, a pravne osobe 301 milijun kuna.

Izvori iz DORH-a posebno su se osvrnuli na tvrdnje novoizabranih gradonačelnika koje nisu imenovali, ali nije bilo teško zaključiti da se uz ostalo referiraju i na zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

"Oni javno izjavljuju da od DORH-a očekuju ovo ili ono i da očekuju nova uhićenja. Mi vodimo neovisne istrage i nećemo ispunjavati ničija očekivanja. I mi od njih imamo očekivanja. Očekujemo da svaki lokalni dužnosnik koji ima dokaze i dokumente koji upućuju na korupciju to i prijavi jer to je njihova zakonska obveza. Neka ne čekaju da policija sama sve otkrije, neka nam sami dostave dokumente koji svjedoče o korupciji jer ćemo tako biti brži i efikasniji u vođenju istraga".

Pri tome naglašavaju da od političara koji podnose kaznene prijave očekuju da to ne čine zbog političkog populizma, nego da prijave potkrijepe dokazima.

"Jedan kandidat za gradonačelnika u kampanji je rekao da je podnio kaznenu prijavu za korupciju. Dva puta je pozvan u Uskok da kaže što zna o tome kaznenom djelu. Oba puta je istražiteljima rekao da on o tome nama pojma".

Novinari nisu dobili odgovor na pitanje zbog čega istrage vezane uz Milana Bandića provode policajci iz riječkog policijskog Uskoka, a ne iz zagrebačkog te je li razlog za to strah od curenja podataka.

- I mi u DORH-u možemo samo spekulirati o razlozima. Policijski Nacionalni uskočki ured samostalno odlučuje koju će jedinicu u izvidima operativno angažirati. To je pitanje za policiju - rekli su u DORH-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:01