NEMA SMJENE

DORH objavio rezultate nadzora u aferi Softver, Malenica: ‘Sve je OK, Hrvoj-Šipek ima podršku‘

U priopćenju navode kako je utvrđeno da je USKOK tijekom izvida, pribavio opsežnu dokumentaciju od resornog Ministarstva

Privođenje Gabrijele Žalac i Zlata Hrvoj-Šipek

 Damjan Tadic/Cropix

DORH je na svojim internetskim stranicama objavio priopćenje o provedenom nadzoru postupanja USKOK-a u predmetu vezanom za aferu Softver u koju je umiješana bivša ministrica Gabrijela Žalac.

Nekoliko minuta nakon objave iz DORH-a ministar Ivan Malenica je rekao da je suglasan s izvještajem, te da Zlata Hrvoj-Šipek ima podršku vladajućih.

- Meni je ovo izvješće OK, nema ništa sporno. Jasno stoji da je odluka o obustavi postupka u slučaju žalac donesena u veljači 2020. dok je glavni državni odvjetnik bio Jelenić, a to izvješće je ponovljeno u srpnju, kad je Hrvoj-Šipek izabrana za glavnu državnu odvjetnicu. Druga bitna stvar oko toga jer što je zakon o europskom javnom tužitelju donesen u prosincu 2020. te je temeljem toga DORH zatražio od svih svojih odjela informacije o slučajevima, s naznakom da se treba raditi o predmetima koji su u radu. Budući da je ovaj predmet bio zatvoren, taj predmet nije dostavljen europskom javnom tužitelju - rekao je Malenica.

Predmet nadzora bilo je postupanje u predmetu USKOK-a u spisu, onog dijela koji se odnosi na poslovni odnos Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU sa trgovačkim društvima Razvojna platforma j.d.o.o. (2017.) i Ampelos d.o.o. i Infodom d.o.o. (2018.) u svezi nabave IT rješenja (PLUR/SPUR).

U priopćenju se navodi da je nadzor obuhvatio sljedeće:

- izvršen je uvid u spis Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dio koji se odnosi na postupak nabave IT rješenja - poslovni odnos Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU sa trgovačkim društvima Razvojna platforma j.d.o.o. (2017.) i Ampelos d.o.o. i Infodom d.o.o. (2018.) u svezi nabave PLUR/SPUR rješenja, i izvršen je uvid u tri povezana spisa Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta,

- izvršen je uvid u dokumentaciju zaprimljenu od Ureda europskog javnog tužitelja (dalje u tekstu; EPPO-a) - dokumentacija iz spisa USKOK-a,

- također, izvršen je uvid u spise Državnog odvjetništva Republike Hrvatske vezano za dostavljena izvješća po članku 74. Zakona o državnom odvjetništvu,

- uzeta je izjava od tadašnje zamjenice ravnateljice USKOK-a zadužene za rad na predmetnom spisu.

U priopćenju navode kako je utvrđeno da je USKOK tijekom izvida, samostalno i putem policije, pribavio opsežnu dokumentaciju od resornog Ministarstva, pravnih osoba, te je zatraženo postupanje Samostalnog sektora za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave Ministarstva financija. Angažirani su informatički stručnjaci jedne pravne osobe, prikupljene su obavijesti od većeg broja osoba, te su provedeni financijski izvidi.

USKOK je 24. siječnja 2020., na temelju ocjene stanja spisa u tom trenutku, donio odluku o završetku rada ocijenivši kako nema osnova za daljnje postupanje i nastavak izvida. Odluka je donesena na temelju slobodne ocjene prikupljenih obavijesti i podataka i ta odluka, kao takva, predstavlja pravni stav.

Nadzorom je utvrđeno da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske 12. veljače 2020. zaprimilo od USKOK-a izvješće po članku 74. Zakona o državnom odvjetništvu u prilogu kojeg je izvješće o postupanju u kojemu se navodi da rezultati izvida ne daju osnova za pokretanje kaznenog postupka.

Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske je, nakon što je stupila na dužnost krajem svibnja 2020. godine, 17. srpnja 2020. s voditeljem Kaznenog odjela Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, održala sastanak u USKOK-u, s ravnateljicom USKOK-a i voditeljicom Odjela tužitelja USKOK-a, a tom prilikom su ih zamjenici ravnateljice USKOK-a upoznali s više značajnijih predmeta u radu USKOK-a, između ostalog i s već ranije donesenom odlukom o završetku rada u ovom predmetu i razlozima završetka rada. Vezano za to Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske zatražila je dostavu izvješća.

USKOK je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske 22. srpnja 2020. dostavio izvješće po članku 74. Zakona o državnom odvjetništvu uz napomenu da se u prilogu dostavlja izvješće o postupanju koje je već dostavljeno 12. veljače 2020. godine.

U odnosu na obavještavanje EPPO-a, utvrđeno je da je službena bilješka o završetku rada na predmetu USKOK-a donesena 24. siječnja 2020., a dopisom Državnog odvjetništva Republike Hrvatske od 10. prosinca 2020. u skladu s člankom 24. stavkom 2. Uredbe Vijeća (EU) 2017/1939 o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja, tražila se dostava podataka o svim kaznenim predmetima za kaznena djela iz nadležnosti/moguće nadležnosti EPPO-a koja su počinjena nakon 20. studenog 2017., a koji se nalaze u fazi izvida, te podatke o predmetima istraga. Dakle, u trenutku traženja podataka nije se radilo o spisu koji se nalazio u fazi izvida, odnosno istrage.

Utvrđeno je da je USKOK dostavio EPPO-u, na njihovo traženje, tražene informacije i dijelove spisa, uz dogovor o njihovu povratu po izvršenom skeniranju.

S ciljem poboljšanja operativnosti i efikasnosti rada USKOK-a Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske je odlučila da će obaviti pregled obavljanja poslova državnoodvjetničke uprave u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Ujedno, napominjemo da je Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske osnovalo radnu skupinu za izmjenu Zakona o USKOK-u u kojoj sudjeluju predstavnici DORH-a i USKOK-a radi povećavanja učinkovitosti rada Uskoka u najsloženijim predmetima korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske upoznalo je sa sadržajem izvješća ravnateljicu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2023 20:50