BIVŠI ŠEF INE

DORH podignuo optužnicu protivTomislava Dragičevića zbog utajeporeza! Prijeti mu 5 godina zatvora!

 Biljana Gaurina/CROPIX

Općinsko državno odvjetništvo je posljednjeg dana prošle godine podiglo optužnicu protiv bivšeg predsjednika Uprave Ine Tomislava Dragičevića kojeg terete za kazneno djelo utaje i prijevare. Dragičevića se, naime, tereti da je lažnim prijavljivanjem prebivališta u svojoj vikendici u Dubravi Pušćanskoj umjesto u Zagrebu gdje zapravo stanovao izbjegao plaćanje prireza Gradu Zagrebu od 18 posto. Naime, stanovnici Dubrave Pušćanske plaćaju prirez od tek 10 posto.

Dragičevića je još 2010. godine kazneo prijavila Udruga Zviždača. U Udruzi su izračunali da je od studenog 2004. godine, pa do kraja 2010. godine, Dragičević samo na plaći manjim plaćanjem poreza protupravno prisvojio oko 296 tisuća kuna. Naime, zbog manjeg prireza. Dragičeviću je mjesečno od plaće ostajalo skoro 4.000 kuna, odnosno skoro 48.000 kuna godišnje.

Tome treba dodati, tvrde u Udruzi, i još 200 tisuća kuna koje je Dragičević na ime manjeg prireza nezakonito prisvojio prilikom isplate otpremnine od 6,7 milijuna kuna koja mu je isplaćena prilikom odlaska s mjesta predsjednika Uprave Ine. Osim toga Dragičević je bio i član više Nadzornih odbora gdje je primao naknadu i prilikom obračuna mu je računan manji prirez na osnovu lažne prijave mjesta stanovanja, naglašavaju u Udruzi Zviždač.

Kada je 2010. u javnost izašla priča o lažnoj prijavi prebivališta Tomislava Dragičevića, Općinsko Državno odvjetništvo je zatražilo provjeru tih navoda od Porezne uprave. Službenici Porezne uprave vrlo brzo su ustanovili kako Dragičević zaista ne živi u Dubravi Pušćanskoj i to na osnovu količine potrošene vode. Naime, utvrđeno je kako je potrošnja vode u vikendici toliko mala da je potpuno jasno kako u njoj nitko stalno ne živi. No, bilo je potrebno skoro dvije godine da protiv Dragičevića bude podignuta optužnica. Za ovo kršenje zakona Dragičeviću prijeti zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:37