NOVI PREOKRET

DORH POKREĆE ISTRAGU PROTIV LUKE MODRIĆA Sumnjaju da je dao lažni iskaz!

 Vlado Kos / Hanza Media

Protiv Luke Modrića otvoren je postupak zbog sumnje u davanje lažnog iskaza u procesu protiv Zdravka Mamića u Osijeku. Iako se u priopćenju ne navodi imenom i prezimenom da se radi o trostrukom osvajaču Lige prvaka, jasno je kako je riječ o njemu - samo je jedan čovjek rođen 1985. tog 13. lipnja izašao pred sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku i u svojstvu svjedoka govorio o okolnostima pod kojima mu je Dinamo isplatio polovicu odštete od njegova transfera u Tottenham.

Riječ je o procesu koji se vodi protiv braće Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara, a upravo je Pernar prvookrivljenik i rođen je 1970. godine, koju navodi i DORH.

Više o suđenju 13. lipnja izvijestili smo NA OVOJ POVEZNICI.

Priopćenje DORH-a prenosimo u nastavku:

"Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku otvorilo je istraživanje protiv hrvatskog državljanina (1985.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi prilikom davanja svjedočkog iskaza pred Županijskim sudom u Osijeku počinio kazneno djelo protiv pravosuđa davanjem lažnog iskaza iz članka 305. stavka 1. Kaznenog zakona/11. (19. 6. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je 13. lipnja 2017. na Županijskom sudu u Osijeku, tijekom rasprave u kaznenom predmetu protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina (1970.) i drugih, zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavka 1. i 2. KZ/11; premda je prethodno bio upozoren da je kao svjedok dužan govoriti istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo; ispitan u svojstvu svjedoka neistinito iskazao da je aneks ugovora o profesionalnom igranju (temeljem kojeg mu u slučaju prelaska u drugi klub pripada pravo na podjelu transfernog obeštećenja s nogometnim klubom iz Zagreba u omjeru 50:50 posto) potpisao 10. srpnja 2004. kod potpisivanja svog prvog ugovora o profesionalnom igranju s navedenim klubom te da je kod svakog produžavanja profesionalnog ugovora o profesionalnom igranju s tim klubom potpisivao i aneks na temelju kojeg mu pripada pravo na podjelu transfernog obeštećenja.

Osumnjičenik je, a nakon što mu je predočen dio njegovog iskaza danog u postupku pred Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta 30. kolovoza 2015. godine, sada neistinito naveo kako je tada pred USKOK-om, kada je govorio o razgovorima između njega i drugookrivljenika (1959.) u svezi podjele transfernog obeštećenja, mislio samo na reguliranje građanskopravnog odnosa između njih dvojice, kao i da nikada pred USKOK-om nije rekao da je aneks ugovora potpisan naknadno, nakon što je počeo igrati za inozemni nogometni klub.

Osumnjičeniku je istoga dana poslan i poziv za provođenje dokazne radnje njegovog prvog ispitivanja."

Modrić na suđenju: 'Ne mogu se sjetiti jesam li potpisivao i neke druge anekse osim onih za podjelu transfera'

Modrić je, podsjetimo, prošlog tjedna govorio ovako:

- U Dinamo sam došao kad sam imao 14 godina i ostao do 22. godine, u međuvremenu na posudbama u Zrinjskom i Interu Zaprešić. U Tottenham sam prešao za oko 21 milijun eura, a meni je bio isplaćen dio tog transfera. Do te isplate je došlo temeljem aneksa kojeg sam Dinamom potpisao 50:50. O tome sam razgovarao s gospodinom Mamićem i ni s kim drugim. Ti razgovori su počeli od prvog profesionalnog ugovora, od tada sam imao potpisan aneks o podjeli transfera. Svaki put kada bih produživao ugovor potpisivao sam anekse. Ne mogu se sjetiti jesam li potpisivao i neke druge anekse osim onih za podjelu transfera. Možda sam ih dva puta potpisao - ispričao je Modrić.

Na pitanja USKOK-ovog tužitelja Tončija Petkovića, Modrić je dalje rekao:

- Kad sam se vratio s posudbe iz Mostar potpisao sam prvi profesionalni ugovor, a onda sam na pola godine posuđen Interu. Nisam imao menadžera kod potpisivanje prvog ugovora. Bili su prisutni roditelji, a o uvjetima sam razgovarao sa Zdravkom Mamićem i dobio sam primjerak ugovora. Ne mogu se sjetiti jesam li ga dao knjigovođi. Prvi aneks o podjeli obeštećenja potpisan je kada je potpisan i prvi profesionalni ugovor - kazao je kapetan hrvatske nogometne reprezentacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 04:40