POSLALI PRIOPĆENJE

DORH: ‘Prosvjedi za Franciškovića ispred sjedišta tužiteljstva su nedopustivi‘

Francišković je javno poticao na terorizam tijekom prosvjeda protiv covid potvrda, a sudac istrage odredio mu je istražni zatvor
 Vanesa Pandzic/CROPIX

Državno odvjetništvo ocijenilo je da prosvjed, održan u petak ispred zgrade DORH-a, zbog istrage zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva protiv Marka Franciškovića osumnjičenog da je javno poticao na terorizam, predstavljaju nedopustivo ponašanje i zakonom zabranjenu prisilu.

DORH je, ne navodeći Franciškovićev identitet, istaknuo da prosvjedi ispred sjedišta tužiteljstva predstavljaju nedopustivo ponašanje i zakonom zabranjenu prisilu u predmetima u kojima zamjenik državnog odvjetnika izvršava svoje ovlasti.

Tužiteljstvo dodaje kako je DORH stranka u postupku i tijelo kaznenog progona počinitelja kaznenog djela u istrazi koja je nejavna te da nema osnove za bilo kakve razgovore i prijam prosvjednika.

''Prosvjed na javnom mjestu nije postupak istrage sukladno Zakonu o kaznenom postupku, već predstavlja ponašanje suprotno Zakonu o državnom odvjetništvu koji jasno propisuje da je zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima koji se progone po službenoj dužnosti'', ističe DORH u priopćenju.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo još je u prosincu pokrenulo istragu protiv Franciškovića zbog javnog poticanja na terorizam tijekom prosvjeda protiv covid potvrda, a sudac istrage odredio mu je istražni zatvor.

Početkom veljače tužiteljstvo je proširilo istragu tereteći Franciškovića da je iz zatvora koristio pravo telefonskog kontakta sa suprugom kojoj je navodno diktirao javne pozive "na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura", a koje je ona potom objavljivala na jednoj internetskoj platformi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:29