SLUČAJ GRUBORI

DORH STAO IZA VASE BRKIĆA 'Osumnjičene je zvao u dosluhu s nama'

Državno je odvjetništvo potvrdilo da je HDZ-ovac, dok je još radio u Ravnateljstvu policije, u koordinaciji s DORH-om kontaktirao osumnjičenike
Donji Srdevici, 240611.Vac dva dana u Donjim Srdevicima traje potraga za Draganom Paravinjom za kojeg se sumnja da je oteo Antoniju Bilic.Na slici: zamjenik ravnatelja policije RH Milijan Brkic.Foto: Marko Miscevic / CROPIX
 Marko Miscevic / CROPIX

ZAGREB - Iz Državnog odvjetništva večeras su potvrdili da je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, kao tadašnji zamjenik ravnatelja policije, u dogovoru s DORH-om tijekom istrage kontaktirao osumnjičene i moguće svjedoke za zločin u Gruborima, te istaknuli da ni tada niti danas u tome ne vide obilježja kaznenog djela odavanja službene tajne.

Svjedočeći na današnjem suđenju za ratni zločin u Gruborima, Brkić je među ostalim kazao kako je vezano za taj slučaj tijekom istrage kontaktirao osumnjičene i moguće svjedoke, no tvrdi da je sve radio u dogovoru s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

DORH na svojim internetskim stranicama navodi kako je, vezano uz to teško kazneno djelo, prije i tijekom kriminalističkog istraživanja održano više koordinacijskih sastanaka između Ravnateljstva policije i DORH-a, na kojima su dogovarane smjernice kriminalističkog istraživanja.

Ističe kako je upravo Brkić, sukladno ovlastima zamjenika glavnog ravnatelja policije, koordinirao policijske aktivnosti kroz kriminalističku taktiku i metodike, posebno vodeći računa da je ranije i sam bio pripadnik specijalne jedinice policije MUP-a, čiji su pripadnici većina svjedoka i osumnjičenici u ovom predmetu te da je inače s njima razgovarao i komunicirao.

"Uostalom, i danas na glavnoj raspravi pred Županijskim sudom u Zagrebu, je izjavio da je tijekom kriminalističkog istraživanja nastavio komunicirati kao i ranije, što se ukazuje razumnim s obzirom na primijenjene metodike i taktiku kriminalističkog istraživanja. Stoga, ni tada niti danas, Državno odvjetništvo u takvom postupanju nije našlo obilježja kaznenog djela odavanja službene tajne", tvrde u DORH-u.

Napominju da je u odnosu na kazneni postupak u slučaju Grubori Ravnateljstvo policije u koordinaciji sa šibenskim Županijskim državnim odvjetništvom i DORH-ovim Odjelom za ratne zločine, tijekom 2009. provelo kriminalističko istraživanje. Ono je, dodaju, rezultiralo podnošenjem kaznene prijave protiv više osoba zbog sumnje za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 06:42