VRHOVNI SUD

DORH traži veću kaznu: ‘Sanader je pokazao visok stupanj zločinačke volje, drskost i bahatost‘

Vrhovni sud razmatra žalbe na nepravomoćnu presudu kojom je bivši premijer zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a osuđen na 6 godina
Ivo Sanader
 Goran Mehkek/Cropix

Vrhovni sud danas na javnoj sjednici razmatra žalbe na nepravomoćnu presudu kojom je bivši premijer Ivo Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupan Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora, javlja N1.

DORH je odmah na početku zatražio veću kaznu od već izrečene kazne “u nedovoljnom trajanju”, “s obzirom na način počinjenja,” brojnost i učestalost radnji, dosljedno prikrivanje i “visok stupanj zločinačke volje” , te “drskost i bahatost” radnji.

Odvjetnik Čedo Prodanović zatražio je i dobio dva sata za izlaganje žalbe. Prvo je naveo održavanje sjednice sudskog vijeća 19.9.2019 bez prisutnosti bolesne sutkinje, a usprkos tome saslušan je vještak rasprave. Također, Sanaderu se sudilo i u odsutnosti, s opravdanjem da se on sam doveo u situaciju da ide na operativni zahvat, iako je taj zahvat bio unaprijed dogovoren zbog ozbiljne bolesti u vrijeme kad nije bilo aktivnosti na sudu.

Optuženik je ostao bez mogućnosti iznijeti obranu, kaže odvjetnik, dodajući da mu je povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku. Postupak traje već 9 godina, s dugim razdobljima kad se ništa nije događalo, a on sjedio u zatvoru. Dokazni postupak je nepovratno kontaminiran, kaže Prodanović.

Nepotrebno dokazivanje da su ugovori s MOL-om protiv interesa Republike Hrvatske zamaglilo je dokaze za korupciju, a pritom se ignorirala odluka Ustavnog suda prema kojoj sve te političke okolnosti nisu bitne za dokazivanje korupcije. Sud je odbijao prijedloge obrane za svjedoke, bez relevantnog obrazloženja. Odbio je sve prijedloge svjedoka obrane, osim njih svega četvoro, dok su s druge strane prihvaćeni svi prijedlozi USKOK-a, ističe Prodanović u svom izlaganju.

Zbog epidemioloških pravila suci su smješteni u jednu prostoriju, odvjetnici su odvojeni u drugu, a novinari u treću na trećem katu. Ivo Sanader sve prati iz Remetinca putem Skypea, navodi N1.

Podsjetimo, Sanader je u prvom postupku pravomoćno osuđen na osam i pol godina, a osim za primanje mita od Hernadija tada mu se sudilo i za ratno profiterstvo u slučaju Hypo, odnosno primanje provizije od te banke koja je Hrvatskoj odobrila kredit u vrijeme Domovinskog rata.

Na ponovljenom suđenju za to nedjelo osuđen je na dvije i pol godine, ali mu se u kaznu uračunalo vrijeme provedeno u pritvoru pa više nije morao u zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:46