NEZAKONITO PONAŠANJE

DORH tuži Katarinu Peović: Prijeti joj kazna od gotovo 4000 eura, evo detalja optužnog prijedloga

Saborska zastupnica Radničke fronte na svom Facebook profilu objavila je fotografiju sebe kako ubacuje glasački listić u kutiju

Katarina Peović

 Damjan Tadic/CROPIX

Saborsku zastupnicu Radničke fronte, Katarinu Peović, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu optužilo je da je na dan prošlih europskih izbora, 26. svibnja 2019., kršila izbornu šutnju, za što je predviđena novčana kazna u iznosu do 3984 eura, piše Novi list. Zamjenica općinskog državnog odvjetnika Julija Penjak pritom se poziva na obavijest o nezakonitom ponašanju Katarine Peović koju je DORH-u u kolovozu 2019. dostavilo Državno izborno povjerenstvo.

Bivši SDP-ovac Gordan Maras tijekom kampanje za iste izbore u Saboru je na poleđinu svog laptopa stavljao poruke poput "Biraj Marasa" i za to ga je, odnosno njegovu stranku, DIP izravno sankcionirao s 86 tisuća kuna. SDP je protiv te odluke pokrenuo upravni spor koji su izgubili u studenome 2020.

A Katarina Peović je, smatraju u DORH-u, zaslužila kaznu zato što je na svom Facebook profilu objavila fotografiju sebe kako ubacuje glasački listić u kutiju, uz poruku: "Danas sam bila na biralištu. Pozivam sve obespravljene da, osim ulica, iskoriste sva ostala raspoloživa sredstva, pa i alate kapitalističke tzv. demokracije u borbi za radnu većinu".

U optužnom prijedlogu detaljno se opisuje što su sve u DORH-u poduzimali u prethodne tri i pol godine, od 6. kolovoza 2019., kad ih je Državno izborno povjerenstvo izvijestilo o tome što je to Katarina Peović napravila. Utvrdili su da je izborna šutnja 26. svibnja trajala do 19 sati, a da je unatoč tome DIP toga dana dobio informaciju da je ona, službena izborna kandidatkinja, objavila spornu fotografiju uz poziv građanima da idu glasovati.

"Predmetna objava bila je dostupna javnosti, budući da se radi o otvorenoj Facebook stranici za pristupanje kojoj se nije bilo potrebno posebno registrirati", navodi se u optužnom prijedlogu od 15. ožujka ove godine ključan razlog zbog kojeg bi Katarina Peović morala platiti od deset do 30 tisuća kuna, naravno preračunato u eure. Ona će, ako Općinski prekršajni sud prihvati prijedlog Državnog odvjetništva, biti pozvana na glavnu raspravu i tamo će moći iznijeti argumente u svoju obranu, a nešto je već rekla i u srijedu u Saboru u slobodnom govoru, prenosi Novi list.

"Mediji su dolazili od jednog do drugog izbornog kandidata i objavljivali slike kako oni glasački listić ubacuju u kutiju, kao i izjave kojima su pozivali na glasanje. Ali Radničkoj fronti i meni to nije dozvoljeno, nama se to zamjera kao kršenje izborne šutnje 2019. Meni ovo uopće nije smiješno jer nemam 30 tisuća kuna, ali smiješno je da je 26. svibnja 2019. tadašnji predsjednik DIP-a Đuro Sessa dao intervju u kojem je rekao da je izborna šutnja relikt koji treba ukinuti. A ipak je DIP poslao DORH-u prijedlog da se mene goni. Državno odvjetništvo, koje navodno nema materijalne uvjete i nedostaje im ljudi, bavi se mojom slikom s Facebooka 2019., voljela bih da razmislimo kako to ono funkcionira", rekla je Peović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 04:46