KOMENTAR

Dosad smo trebali izvući pouku: Za rusko cjepivo moramo tražiti čvrsta jamstva

Opreza očito nikad dosta jer Rusi istina svima obećavaju "milijun amo milijun tamo", a istodobno cijepljeno je tek dva milijuna Rusa
 Mahmud Hams/AFP
Objavljeno: 18. veljača 2021. 20:10

Per aspera ad astra! Tako bi se mogao ukratko opisati "let" ruskog cjepiva Sputnjik V otkako je u kolovozu prošle godine Rusija objavila "imamo cjepivo". Skepsa, poglavito zapada, potrajala je sve donedavno kada je The Lancet objavio rezultate treće faze ispitivanja ruskog cjepiva koja je potvrdila učinkovitost veću od 91 posto i sigurnost za one koji se njime cijepe. No, i prije te sretne vijesti za Sputnjik V, polako, ali sigurno oči mnogih zemalja i to ne samo istoka sve su više počele gledale ružičasto na rusko cjepivo.

Poglavito se respekt podignuo kad je Europska unija shvatila da je gadno prevarena od američkih i europskih proizvođača cjepiva odnosno kad su zavrnule slavinu i smanjile već dogovorene isporuke. Više od trećine manje isporučenih doza zemljama EU potpuno je poremetilo plan cijepljenja u svim zemljama čak i onima koje su unatoč dogovora kupovale "ispod stola" poput Njemačke.

Prva se o zajednički dogovor s Europskom komisijom "oglušila" Mađarska i krenula pronalaziti model za kupnju ruskog cjepiva. Najprije su Mađari "objašnjavali" da Sputnjik dolazi zbog kliničkih ispitivanja, a onda su promijenili retoriku i najavili "interventni uvoz temeljen na hitnom odobrenju" njihova regulatornog tijela. Stiglo im je 40.000 doza ruskog cjepiva, a tvrde da bi to uskoro mogle biti i stotine tisuća doza.

Za to vrijeme u EK su objašnjavali da nemaju ništa protiv Sputnjika, ali da ga mora odobriti Europska agencija za lijekove kao i sva ostala cjepiva. No, to ne smeta Angeli Merkel da "nema ništa protiv Sputnjika", a ovih dana i Hrvatska lagano "koketira" s Rusima iz istih razloga. Najavljuje se da bi moglo stići i milijun doza, ali službene potvrde o toj brojci ipak nema.

Naime, Hrvatska je već naručila više od 6 milijuna doza raznih proizvođača od kojih najviše AstraZeneca/Oxforda i Pfizer/BioNTecha, no cjepivo stiže u smanjenom obimu što je već izazvalo popriličnu nervozu i vlasti i građana koji nakon početne skepse pokazuju sve veći interes za cijepljenje.

Kažu daj što daš - može i Sputnjik. Međutim, u toj trenutnoj euforiji oko ruskog cjepiva ipak treba ostati hladne glave. Prije svega od onih na čije je priče nasjela EK valja dobiti decidirane odgovore o rokovima isporuka i količinama plaćenog cjepiva. Pokaže li se da su "rupe" u isporukama i dalje izvjesne moguće je pokušati ih "začepiti" Sputnjikom V, ali i tu valja dobiti jamstvo za brzu isporuku.

Opreza očito nikad dosta jer Rusi istina svima obećavaju "milijun amo milijun tamo", a istodobno cijepljeno je tek dva milijuna Rusa od njih 150. Kažu da je Rusije "sve bacila" na vlastitu promidžbu u čemu bi cjepivo moglo imati veliku ulogu pa zato više prodaje nego li ostavlja Rusima od kojih je barem trećina zainteresirana za cijepljenje.

Naime, proizvodne mogućnosti Sputnjika u "majci zemlji" nisu pretjerane. Navodno bi za koji mjesec proizvodnja moga doći do tridesetak milijuna doza, što je relativno malo osim ako Rusi ne odluče proizvoditi u zemljama koje su za to zainteresirane i u kojima je to moguće.

U svakom slučaju s "operacijom Sputnjik" treba oprez osobito nakon što su zemlje EU, a među njima i Hrvatska već bile "namagarčene" obećanjima bez pokrića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:07