NOVI PODACI

Dosad u Hrvatsku ušle 523 izbjeglice iz Ukrajine, civilna zaštita organizira smještaj

Svi zainteresirani građani koji su voljni osigurati smještaj izbjeglicama, mogu se javiti na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Izbjeglice iz Ukrajine

 Matija Djanjesic/Cropix

U Hrvatsku su do sada ušle 523 izbjeglice iz Ukrajine, a riječ je uglavnom o osobama koje imaju rodbinu, prijatelje ili svoje nekretnine u te su se tamo smjestili. Ipak dio njih se nalazi u prihvatnim centrima, primjerice u Motelu Plitvice u ovom trenu je 35 osoba.

Kako doznajemo u ravnateljstvu Civilne zaštite, danas ili tijekom sutrašnjeg dana bit će prebačeni na druge lokacije, na kojima bi trebali biti smješteni dok traje kriza. Te lokacije još uvijek nisu javno objavljene, ali iz ravnateljstva CZ govore da je riječ o odmaralištima I drugim smještajnim kapacitetima koji su u vlasništvu javnih tvrtki i gradova. Prve izbjeglice bit će smještene u Lici i Gradu Zagrebu.

U ovom trenu građani Ukrajine još uvijek stižu automobilima ili kombijima, te nema većeg priljeva. Također, još uvijek nema najava da se prema Hrvatskoj kreće veći broj izbjeglica. Ipak, s obzirom na činjenicu da je iz Ukrajine do sada izašlo gotovo 700 tisuća osoba, te da se brojka konstantno povećava, pitanje je vremena kada će se broj izbjeglica i kod nas početi značajnije povećavati.

Upravo zato vode se razgovori i s lokalnim stožerima, kako bi svatko na svom području osigurao smještajne kapacitete i bio spreman dočekati veći broj ljudi. Također, važno je da kroz prihvatne centre brzo teče protok ljudi te da nakon provjera zdravstvenog stanja, odnosno testa na covid, čim prije budu smješteni na neku trajniju lokaciju.

Iz Civilne zaštite pozivaju i sve zainteresirane građane, koji imaju vikendice ili druge smještaje, a voljni su ih ustupiti izbjeglicama, da se jave na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Navode i da smještaj treba imati zadovoljene uvjete poput vode, struje i grijanja, kuhinju u kojoj se može spremati obrok, a bilo bi dobro poslati i nekoliko fotografija te dati geolokacijske podatke o ponuđenom smještaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:00