ODRŽAN SASTANAK

Dosta im je čekanja: Istarska županija preuzima troškove plaćanja liječenja pacijenata u Sloveniji

Prilikom susreta, još jednom je istaknuta opravdanost zbrinjavanja pacijenata, kod kojih vrijeme život znači, u njima najbližu bolnicu
 Davor Pongračić/Cropix

Problem zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata iz sjeverozapadnog dijela Istre, organiziranjem mreže prekogranične zdravstvene zaštite u suradnji s Općom bolnicom Izola, što je uobičajena praksa u ostatku Europe, još uvijek nije riješen od strane Vlade RH i nadležnog Ministarstva zdravstva, unatoč brojnim obećanjima i premijera, i ministra zdravstva i ravnatelja HZZO-a. Budući da se radi o pitanju o kojem ovise ljudski životi, Istarska županija je krenula rješavati problem samostalno pa je tako danas održan sastanak u Općoj bolnici u Izoli.

Sastanku su prisustvovale predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, ravnateljica Nastavnog zavoda za Hitnu medicinu IŽ Gordana Antić i županijska pomoćnica pročelnice za zdravstvo i socijalnu skrb Davorka Maras-Tkačuk, dok su u ime izolske Bolnice nazočili ravnatelj Radivoj Nardin, voditeljica EU projekta Emergencv EuroRegion Katja Štrancar Fatur i voditelj Centra za hitnu medicinu pri Općoj bolnici Izola Peter Golob.

Na sastanku je dogovoreno da će, do konačnog rješenja problema zbrinjavanja životno ugroženih pacijenta s ovog područja, Istarska županija preuzeti trošak plaćanja liječenja te ugrožene skupine pacijenata u Općoj bolnici Izola, a kako bi se osigurala pravovremena i dostupna zdravstvena zaštita na ovom dijelu Istre. Istovremeno će se nastaviti razgovori s HZZO-om kako bi se uspostavio sustav u kojem svi pacijenti imaju jednaka prava na dostupnu zdravstvenu zaštitu.

Prilikom susreta, još jednom je istaknuta opravdanost i isplativost zbrinjavanja pacijenata, kod kojih vrijeme život znači, u njima najbližu bolnicu, u ovom slučaju u onu u Izoli, što je nedvojbeno potvrdila i dvogodišnja provedba europskog projekta Emergencv EuroRegion.

Sukladno već postojećim protokolima, uspostavljenim spomenutim projektom prekogranične suradnje, od 1. studenog 2021. godine na dalje, životno ugroženi pacijenti bit će zbrinuti u Izoli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2022 20:44