NEMA VIŠE TAJNIH RAČUNA

Dosta je bilo: I Crkva mora pravdati svaku kunu uzetu iz proračuna

Nakon 12 godina poslovanja na crno uvodi se red u javne financije: nema više izuzetaka, pa ni za Kaptol

ZAGREB - U proteklih 12 godina koliko je na snazi 4. ugovor o gospodarskim odnosima između Svete Stolice i Hrvatske, Katolička crkva u Hrvatskoj nikad nije podnijela izvješće o tome kako je utrošila proračunski novac.

Nenamjensko trošenje

Ni Ministarstvo financija, ni revizori Šime Krasić u minulih 12 godina nisu od Katoličke crkve zatražili na uvid financijske knjige. Pred Saborom je Zakon o fiskalnoj odgovornosti kojim se želi unijeti više transparentnosti i reda u trošenje proračunskog novca. Taj zakon nalaže vodećoj osobi svake udruge i institucije koja dobiva novac iz proračuna da jednom godišnje Ministarstvu financija podnese detaljnu izjavu kojom potvrđuje da je dodijeljena proračunska sredstva utrošila namjenski i u skladu sa zakonom.

- Načelno sam za, a mislim da se tome ne protivi ni Katolička crkva, da i ona i ostale vjerske zajednice dostavljaju izvješća o korištenju proračunskih sredstava. Pritom se, kad je riječ o Katoličkoj crkvi, moraju uvažavati odredbe i duh ugovora RH sa Svetom Stolicom - izjavio je predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun Goran Marić te postao prvi političar iz HDZ-a koji je javno progovorio o toj temi.

- Izvješća o trošenju proračunskog novca morali bi dostavljati svi koji koriste taj novac, pa i udruge civilnog društva, među kojima ima slučajeva nenamjenskog trošenja proračunskih sredstava - dodao je Marić.

Nepoznati iznos

Iz proračuna se svake godine dodijeli oko 300 milijuna kuna za financiranje katoličkog klera. Taj je iznos 2009. i 2010. malo smanjen jer je 2008. istekla Vladina obaveza da u prvih deset godina primjene ugovora svotu poveća za 20 posto radi financiranja svećeničkih mirovina. Prema izvješću Ministarstva financija, 2009. za financiranje klera Katoličkoj je crkvi isplaćeno 250,999.999 kuna, a ove godine bit će joj isplaćeno oko 266,500.000 kuna. No, i taj umanjeni godišnji iznos za financiranje klera još je uvijek za 40 milijuna kuna veći od, primjerice, godišnjeg proračuna Ministarstva kulture te sedmerostruko veći od iznosa koji se iz proračuna godišnje isplati za sve političke stranke zajedno.

Ukupni iznos nepoznat

Međutim, ukupan iznos koji Katolička crkva godišnje dobije iz državnog i lokalnih proračuna znatno je veći od navedenih iznosa za financiranje klera. Ukupni iznos je nepoznat upravo zato što Crkva ne podnosi financijska izvješća iz kojih bi to bilo vidljivo. Uz 300 milijuna kuna godišnje (danas nešto manje) za financiranje svećenstva, Katolička crkva više milijuna kuna dobije iz budžeta Ministarstva kulture, Ministarstva obrazovanja, Ministarstva obrane, MUP-a, iz proračunskih rezervi i jedinica lokalne samouprave.

Poštovanje zakona

Zakon o proračunu, Zakon o izvršenju proračuna te Zakon o državnoj reviziji već sada obvezuju sve kojima se dodjeljuje novac iz proračuna da podnosi izvješća o trošenju tog novca. Međutim, s Kaptola takva izvješća ne stižu.

- Od Katoličke crkve dosad nismo dobili niti jedno izvješće o načinu trošenja proračunskog novca - rekla nam je glasnogovornica u Uredu Državne revizije, Biserka Čoh-Mikulec. Iako su u HBK više puta istaknuli da 4. ugovor između Svete Stolice i Hrvatske ne obavezuje Crkvu na podnošenje izvješća o načinu trošenja proračunskog novca, u 7. članku stoji da će “HBK osnovati središnju ustanovu za uzdržavanje klera. Isto će učiniti i (nad)biskupije za svoje područje. Te ustanove dužne su poštivati zakone RH o financijskom poslovanju”.

Crkva u svijetu Financije nisu tajne

Italija: Javni izvještaj o trošenju novca

Biskupska konferencija Italije u svojim glasilima svake godine objavljuje izvješće o načinu na koji je Katolička crkva utrošila novac koji su joj uplatili njezini vjernici. Iz detaljnog finacijskog izvješća vidljivo je koliko je novca prikupljenog iz crkvenog poreza potrošeno na plaće svećenstva, koliko za potrebe Caritasa, koliko za obnovu crkvenih objekata i slično. U Italiji građani - porezni obveznici sami biraju hoće li 8 promila svoje godišnje zarade uplatiti Katoličkoj crkvi ili u neke druge humanitarne svrhe.

Slovenija: Izvješće objavljuju na internetu

Slovenska biskupska konferencija na svojim internetskim stranicama svake godine objavljuje financijsko izvješće. U njemu svaka škofija (biskupija) objavljuje tabelarni i tekstovni prikaz iz kojeg je vidljivo koliko novca dobivenog iz proračuna je potrošeno na kler, koliko za pomoć siromašnima, na obnovu crkvenih objekata ili obilježavanje vjerskih obljetnica.

Vatikan: Milodari za Papu su javna stvar

Vatikan u svojim glasilima redovito objavljuje godišnja financijska izvješća. Iz njih se može vidjeti koliko je Vatikan u određenoj godini zaradio od iznajmljivanja neketnina, koliko od ulaganja, koliko od dionica, obveznica i drugih vrijednosnih papira koje posjeduje. Sveta Stolica objavljuje i koliko je milodara dobio Papa i od koga, osim u slučajevima kad donator želi ostati anoniman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:14