GLORIA OSOBNO

Dosta je šutnje: Veliki Gloria panel o obiteljskom nasilju otkrio zastrašujuću statistiku

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama vodeći hrvatski stručnjaci za obiteljsko pravo komentiraju trenutnu situaciju u zemlji.
 Vedran Peteh/Cropix

Pandemija koronavirusa nije ljudima samo ugrozila egzistenciju već je zbog mjera lockdowna zaslužna i za porast obiteljskog nasilja - što je i bila tema panela održanog povodom današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u organizaciji magazina Gloria te Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Europskog socijalnog fonda.

Naime, otkako je zavladala pandemija koronavirusa, statistike pokazuju kako je obiteljskog nasilja sve više, a žrtvama je pomoć, jer mnogo vremena provode zatvorene u domu s nasilnicima, teže dostupna. Zato je od iznimne važnosti da ga svi koji mu na bilo koji način svjedoče, prijave - složili su se sudionici panela Gloria osobno "Dosta je šutnje", organiziranog u zagrebačkoj Laubi.


VIDEO: Pogledajte veliki Gloria panel 'Dosta je šutnje' i izjave ministra Josipa Aladrovića te profesorice Sanje Musić Milanović


Tom prilikom Glorijini panelisti su bili Ljubica Matijević Vrsaljko, odvjetnica i nekadašnja pravobraniteljica za djecu, Kristina Ivanuš, dobitnica nagrade Hermann Gmeiner i djevojka koja je dirnula javnost svojom pričom o zlostavljanju, odrasla u SOS dječjem selu Lekenik, dr. sc. Lana Petö Kujundžić, sutkinja, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu, Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna, dok su se putem videoporuka apelima da prijave nasilnike pridružili i Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te profesorica Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Moderatorica velikog Glorijinog panela i ovog je puta bila Barbara Kolar.

image
Trenutačna popunjenost skloništa iznosi visokih 70 posto, rečeno je na velikom Glorijinom panelu.
Vedran Peteh/Cropix

Resorni ministar je najavio da od 25. studenoga počinje s radom besplatna 24-satna SOS nacionalna linija za žrtve nasilja (116-006) te da su potpisana dva ugovora za sigurne kuće u Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji, gdje su dosad postojala samo privremena skloništa. Stoga će Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je bilo suorganizator Glorijinog panela zajedno s Europskim socijalnim fondom, dodijeliti tri milijuna kuna za 20 udruga koje se bave suzbijanjem nasilja u obitelji, a u pripremi je i informativna kampanja koja bi trebala doprinijeti senzibilizaciji javnosti za tu temu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:45