URŠA RAUKAR

‘Dosta je teško slušati premijerovo zazivanje procedure kad je dan prije rasprave o Đurđević HDZ prekršio Zakon o policiji‘

‘HDZ naprosto nije bio na visini demokratskog zadatka i oni koji su kočničari promjena i inicijatori cijele situacije‘, rekla je Raukar
Urša Raukar
 Darko Tomas/Cropix

Saborska zastupnica platforme Možemo! Urša Raukar rekla je tijekom gostovanja u emisiji Newsroom N1 televizije da ta platforma podržava kandidaturu Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

- Pokazala je izuzetan ljudski i stručni integritet. Profesorica (Zlata) Đurđević je poštivala sve institucije ove države, poštivala je proceduru, koliko god da joj se pokušava nametnuti nešto drugo - protuzakonitost, i kroz tu proceduru je prošla neokrnjeno. Svojim programom i argumentima pokazala je da ona jest ona moguća inicijalna promjena u hrvatskom pravosuđu koju čekamo 30 godina. HDZ naprosto nije bio na visini demokratskog zadatka i oni koji su kočničari promjena i inicijatori cijele situacije ne žele te promjene koje je profesorica Đurđević jasno i argumentirano najavila - rekla ja Raukar za N1.

Đurđević, kao što je poznato, na nedavnom glasanju u Saboru nije dobila dovoljnu podršku te neće biti predsjednica Vrhovnog suda, a najavila je i da se nema namjeru javljati na novi javni poziv čije je raspisivanje najavljeno za srijedu.

Ističe da mnogima u ovoj državi među vladajućima ne odgovara sređivanje situacije u pravosuđu.

- To natezanje s predsjednikom (Zoranom) Milanovićem, gdje se gotovo djetinjasto upotrebljavaju argumenti - ako to dolazi od njega, onda mi nećemo biti za, mislim da to nije nivo rasprave za takvo važno mjesto kao što je predsjednik/ica Vrhovnog suda - rekla je Raukar, dodajući da je profesorica Đurđević dostojno prošla kroz "ovu difamacijsku i izrazito ružnu kampanju".

Osvrnula se i na izjave premijera Andreja Plenkovića koji se poziva na poštivanje zakona.

- Dosta je teško slušati to zazivanje zakonske procedure kad je dan prije rasprave o profesorici Đurđević HDZ prekršio Zakon o policiji. Po zakonu se izvješće policije mora predati do 31. ožujka, glavni ravnatelj Vladi, a do 1. lipnja Saboru RH za proteklu godinu. Oni su sa izvješćem za 2018. godinu kasnili nešto više od dvije godine, za 2019. nešto više od godinu dana, a sada opet kasne, sad će biti skoro mjesec dana - pojašnjava Raukar, dodajući da je demokratska kontrola Sabora i Vlade važna jer je riječ o resoru koji može koristiti silu.

- Imamo različite aršine kada se gleda poštivanje zakona - utvrdila je zastupnica platforme Možemo!.

Prema posljednjem Crobarometru, Tomislav Tomašević je najpozitivniji političar. Premijer je rekao da Možemo! ima veliku medijsku podršku.

- Premijer kontinuirano govori o toj medijskoj potpori Možemo!, a mislim da bi HDZ-u bilo pametnije da se zapita zašto u Zagrebu nisu postigli nekakav značajan rezultat. Mislim da su im građani poslali poruku. To što je Tomašević sada najpopualrniji političar, to je refleks lokalnih izbora i podrške prvim potezima gradonačelnika. Mi se ne zanosimo rejtinzima, pred nama su tri godine, pred nama je jako puno rada i dokazivanja - rekla je Raukar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:45