LEDENO DOBA

Dosta vam je zime? U subotu dolazi novo zahlađenje

 Drago Sopta/Cropix

ZAGREB - Snijeg će padati još danas, te malo u petak, pretežno u gorskoj Hrvatskoj. U subotu bi se trebalo postupno razvedriti. Ne očekuje se porast temperature, bit će oko nule ili koji stupanj niža. No, od subote bi jutarnje temperature trebale biti još niže. Prema sadašnjim podacima, do sredine idućeg tjedna jutra bi trebala biti hladna, danju oko nule i bez oborina - rekla nam je dežurna sinoptičarka Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Iako su hladni dani kod mnogih ljudi stvorili dojam neke ekstremne zime, klimatoške analize prosinca i veljače to ne potkrepljuju. - Prvi zimski mjesec prosinac bio je topliji, ali i s više oborina od prosjeka. Zabilježene su neki nezapamćeno niske temperature, ali i izuzetno visoke - rekla je klimatologinja Marina Mileta Čikoš istaknuvši velike temperaturne amplitude u prosincu. Primjerice, u prosincu je u Slavonskom Brodu izmjerena temperatura od minus 20 Celzijevih stupnjeva, a nakon nekoliko dana 22,5 Celzijevih stupnjeva.

- U siječnju nije bilo ni tako visokih ni tako niskih temperatura kao u prosincu. Temperature u siječnju bile su u okviru normale za taj mjesec, ali bilo je više oborina od prosjeka za taj dio godine - rekla je Mileta Čikoš naglasviši da klimatoška mjerenja pokazuju trend globalnog zagrijavanja, a ne zahlađenja. - Od 1862. godine, kada je počelo kontinuirano mjerenje temperature zraka u Zagrebu, sedam najjtoplijih godina izmjereno je u proteklom desetljeću. Iza toga je najtoplije desetljeće devedesetih godina - naglasila je Mileta Čikoš.

Mr. Ivan Čačić, ravnatelj DHMZ-a, istaknuo je da je 2009. godina globalno bila jedna od najtoplijih odkad postoje mjerenja.

- Vrijeme moramo razlikovati od klime i situaciju moramo gledati globalno. Nisu svuda iste vremenske prilike kao kod nas, pogledajte Kanadu i Vancouver gdje je jedna od najtoplijih zima i imaju problema s organizacijom olimpijskih igara - naglasio je Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 08:56