‘NE TRAŽIMO GLUPOSTI‘

Dostavljači u štrajku: ‘Zaokruživanje tarifa vršilo se na našu štetu!‘; Oglasili se iz Wolta: ‘Spremni smo sjesti‘

Wolt u odgovoru na naš upit navodi kako smanjena cijena nema veze s konverzijom valute iz kune u euro

Ilustracija

 Željko Puhovski/Cropix

Stotinjak vozača Wolta u ponedjeljak je u Zagrebu počelo štrajk zbog novih cijena dostave, koje im je tvrtka smanjila pri konverziji kuna u eure. Redovne cijene dostave u radijusu od 1,5 kilometara snižene su im za dva centa, kao i naknada motornim vozilima za gorivo, dok je tjedni bonus za izvršenih 125 dostava smanjen s 400 kuna na 50 eura (376 kuna).

- Dogovorili smo se da jednostavno ne odemo raditi. Umjesto da dostavljamo, sjedimo doma i pijemo kavu - rekao je jedan od dostavljača koji se nije spojio na aplikaciju.

Zajednica Wolt partnera ljuta je, kažu, jer se zaokruživanje vršilo na njihovu štetu. Wolt je smanjio bonus koji ostvari gotovo svaki vozač, ali je istodobno povećao bonus za 250 dostava čije uvjete uspije zadovoljiti samo nekolicina njih.

- Za njega je potrebno raditi 11, 12 sati. Zamislite koliko je teško svaki dan u različitim vremenskim uvjetima toliko vremena provoditi na otvorenom - naveo je sugovornik koji mjesečno obavi oko 600 dostava, a prema novom načinu obračuna usluga za isti opseg posla, ističe, zaradit će 500 do 600 kuna manje.

Štrajkat će i u utorak kad će Woltu poslati svoj popis zahtjeva.

- Nećemo tražiti neke gluposti, u tome smo složni. Tražit ćemo vraćanje starih cijena dostave - jasno je rekao dostavljač.

Dodao je kako mu je ujutro u 8.30 došla obavijest o povećanoj potražnji, što se inače ne događa toliko rano. Uglavnom je dobije u vrijeme ručka i večere kad se cijene, prema novom cjeniku, sa standardnih 1,83 eura (13,79 kn) za bicikliste i 1,90 eura (14,32 kn) za vozače motornih vozila povise za 27 centi.

Wolt u odgovoru na naš upit navodi kako smanjena cijena nema veze s konverzijom valute iz kune u euro, nego da bi se ona dogodila i da je kuna ostala službena valuta plaćanja u Hrvatskoj.

- Kad su cijene goriva mahnito rasle, nastojali smo dati veća plaćanja kadgod je to bilo moguće, pa smo tako u ožujku 2022. privremeno povećali plaćanja za 0.07 eura po dostavi, kao odgovor na podivljale cijene goriva. Današnje cijene goriva su niže 0.35 eura po litri nego u tom periodu, ali naši iznosi plaćanja prema partnerima dostavljačima se nisu spuštali uslijed tih smanjenja cijena – navode iz platforme. Nastavljaju kako je smisao bonusa nagrađivanje dostavljača koji odrade najviše dostava, no da taj sustav nisu ažurirali više od godinu i pol dana.

Iz Wolta su ustvrdili I da promjena nije napravljena zbog maksimiziranja profita, nego će razlika biti reinvestirana u izgradnju boljeg modela za dostavljače. U priopćenju su komentirali i protest dostavljača.

- Planiramo im se obratiti i ako bilo koji dio naše komunikacije nije bio dovoljno jasan, spremni smo se sastati s njima bilo kada i dodatno objasniti naše odluke i razloge. Također, i više smo nego voljni sjesti na sastanak sa zajednicom partnera dostavljača i proći kroz sve stavke koje su naveli - tvrde iz Wolta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:03