EVO I PORUKA

Dostavljači zasuti ponudama za krijumčarenje migranata za ‘finu‘ svotu: ‘Imam traktor i prikolicu...‘

Očito se za ove opasne i ilegalne radnje vrbuju mladi i nadobudni, pogonjeni slabijim imovinskim stanjem
 Goran Mehkek/CROPIX, Screenshot

Trgovina ljudima je, izgleda, dobrano uzela maha u hrvatskom kapitalističkom društvu 21. stoljeća. Naime, osim što se "jeftina radna snaga" - što je pristojni naziv za jeftina ljudska bića - doprema u obalne lokale i restorane, tiska u kontinentalne tvornice i gura na urbane ceste, njome se i - trži.

Tako posljednjih mjeseci sve češće svjedočimo policijskim akcijama u kojima se presreću kombiji puni stranih državljana, spremnih za višegodišnje izrabljivanje, piše Slobodna Dalmacija.

Nažalost, u sklopu transporta nerijetko dolazi i do potjera, pa i teških prometnih nesreća. Posljednja takva situacija odvila se u nedjelju, kad je 26-godišnji srpski krijumčar na granici s BiH kombijem probio rampu, a uskoro nakon toga je 19-godišnji bosanskohercegovački državljanin drugim vozilom upao u Schengen, umalo pregazivši policijsku službenicu.

image
Screenshot

Malo prije njih je, na području općine Rakovica, policija zaustavila kombi slovačkih registracija kojim je upravljao 19-godišnji Srbin, dok su pored Karlovca presreli kombi austrijskih tablica kojim je upravljao 19-godišnji državljanin Belgije. Obojica su prevozila strance koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Očito se za ove opasne i ilegalne radnje vrbuju mladi i nadobudni, pogonjeni slabijim imovinskim stanjem. A ima li ijedno plodnije i spremnije vrelo za ovakve talente od - dostavljača?

"Jeste li spremni raditi na prijevozu putnika, dajem vam 300 eura za jednu osobu, tri sata puta od hrvatske do slovenske granice", poruka je koja je ovih dana zasula WhatsApp(ove) splitskih dostavljačkih snaga. Velikodušni ponuditelj javlja se s turskog broja, a također se interesira postoje li "prijatelji koji imaju auto i također žele raditi".

image
Screenshot

U dopisci možebitni Turčin (ili netko tko se tako samo sigurnije osjeća) objašnjava da "nema prelaženja granice", što znači da se visoko traženi radnici pješke probijaju kroz trsku i šaš, stupaju šumama i gorama te hrle preko vode do "slobode", piše Slobodna Dalmacija.

Objašnjeno je i da "postoji vozilo koje otkriva put", a koje je "sat vremena ispred" (dostavnih kombija).

"Ako ima policije, oni će vam javiti da mijenjamo rutu", stoji u poruci.

Ipak, da sve ne bude potpuno distopijski, pobrinuo se berekinski duh splitskih dostavljača.

"Imam traktor i prikolicu, stane 50 ljudi. Je l‘ može traktor? Al‘ treba jedno sedam sati do granice", stoji u odgovoru jednog kandidata za trgovinu ljudima.

Očito, lošeg kandidata i još goreg biznismena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 20:11