ODVJETNIK NOBILO

‘Dovoljna je kazna od 10.000 eura da se ustaše iskorijene iz Hrvatske, odluka je na Plenkoviću‘

Primjerenije je da sve uđe u Prekršajni zakon. Dajemo preveliki značaj komedijašima, rekao je.
Anto Nobilo
 Darko Tomas/Cropix

Najavljenu izmjenu Kaznenog zakona kojim bi se zabranila upotreba ustaškog znakovlja i pokliča ZDS, za N1 televiziju komentirao je odvjetnik Anto Nobilo.

Ističe kako prijedlog izmjene Kaznenog zakona nije vidio, ali da je jasno da treba zabraniti sve simbole koji predstavljaju NDH.

Pojasnio je da se trenutno sudi po općem propisu koji govori o remećenju javnog reda i mira te da se radi o tumačenju zakona, a zakonom se ne može sve predvidjeti:

“Oni koji su željeli minirati, to su izminirali i napravili nekoliko presuda koje su bile dijametralno suprotne. Ako su naši suci samostalni i mogu donositi presude, trebamo napraviti zakon. Austrijanci su napravili prekršajnu kaznu od 10.000 eura i nestale su ustaše. U prvom naletu je bilo prekršaja, ali nakon toga više ne. Što se tiče Austrijanaca, Bleiburg je riješena stvar", rekao je.

Nobilo ističe da su ljudi umorni od svega toga, a država je ta koja treba podvući crtu, dodavši kako je HOS mistificiranje problema, a ne problem.

Rekao je da je Komisija koju je oformio Andrej Plenković stvorila problem i na mala vrata otvorila da se koristi ZDS:

- Premijer je formirao Komisiju i to što su oni napravili po meni je skandal. Nisu povijesno istraživali što je bio HOS. Da jesu, shvatili bi, kao što je i Franjo Tuđman, da je HOS bio opasnost za Hrvatsku. Momci koji su išli u rat borili su se za Hrvatsku. Hrvatski simboli su ustav, grb, himna. Nisu se borili za ustašku državu. HOS je postojao 4-5 mjeseci, bio je anomalija i uklopljen je u HV. Momci su se htjeli boriti za Hrvatsku, a vodstvo je to iskoristilo i preuzelo ustaške simbole. HOS je bio anomalija i nezakonito stvoren.

Po njemu nema neke velike razlike između ustaša i četnika: “Četnici su bili suradnici fašista kao i ustaše.”

Odgovarajući na pitanje treba li ustaško znakovlje i poklič zabraniti ili kažnjavati, Nobilo odgovara da, ako ide u Kazneni zakon, onda mora biti kažnjavanja, dok bi zabranjivanje išlo u neki drugi samostalni zakon.

Kaže da će se kažnjavanjem baviti Sabor, ako će saborski odbori predlagati.

“Ne bih želio minirati prijedlog, ali primjerenije je da sve uđe u Prerkršajni zakon. Dajemo preveliki značaj komedijašima koji se pojavljuju s vremena na vrijeme. 10.000 eura je dovoljno da se ustaše iskorijene iz Hrvatske. Društvo je zrelo, samo je pitanje želi li Plenković ući u napetije odnose sa svojom desnicom ili želi porušiti mostove s desnima od sebe”, rekao je Anto Nobilo pa dodao:

“Imamo novu ljevicu. Na vidiku je nova moderna zeleno-lijeva stranka, ako će ona rasti. Ta ljevica mogla bi jurišati na vlast za tri godine. U tom slučaju, Plenkoviću će trebati desniji od njega.”

Osvrnuo se i na izbor šefa Vrhovnog suda pa rekao kako to ulazi u političku sferu. “Plenković je zauzeo čvrsti stav. Zlata Đurđević neće biti izabrana, ali je dobro da se vidi da kvaliteta u Hrvatskoj nije bitna, da je tvoj čovjek na vrhu Vrhovnog suda”, rekao je Nobilo.

Ne vidi na koji način će se riješiti situacija jer trenutno imamo dva potpuno suprotna stava, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 14:37