SADA I SLUŽBENO

Dovoljno potpisa za referendumsku inicijativu ‘Dosta je stožerokracije‘, prebrojavaju se potpisi za drugo pitanje

Iako je Ministarstvo pravosuđa i uprave utvrdilo da je prikupljeno dovoljno potpisa za referendum "Dosta je stožerokracije", Most je odbio preuzeti njihov zapisnik

Nikola Grmoja

 Damjan Tadic/Cropix

Most je prikupio dovoljno potpisa za referendumsku inicijativu "Dosta je stožerokracije", a provjera potpisa za inicijativu "Odlučujmo zajedno" trebala bi biti gotova do konca tjedna. Podsjetimo, prvim referendumskim pitanjem Most, ukratko, traži ukidanje Stožera te obavezu Vlade da ukine covid-potvrde. Drugo pitanje odnosi se na izmjenu članka 17. Ustava u koji bi se dodala i epidemija, odnosno pandemija kao događaj u kojem se Ustavom zajamčena prava i slobode mogu ograničiti samo dvotrećinskom većinom u Saboru.

Iako je Ministarstvo pravosuđa i uprave utvrdilo da je prikupljeno dovoljno potpisa za referendum "Dosta je stožerokracije", Most je odbio preuzeti njihov zapisnik. Tvrde da su zakinuti za 12 tisuća potpisa.

- Točno, utvrđeno je da smo skupili dovoljan broj potpisa, ali smo odbili preuzeti zapisnik jer u njemu stoji da je u sustav uneseno 397 tisuća potpisa i da je od toga 372 tisuće važećih (dakle, više od potrebnih 368 tisuća, nap. a.). Zapisnik nismo htjeli preuzeti jer smo im na provjeru dostavili 409 tisuća potpisa, dakle 12 tisuća više nego što su oni unijeli u sustav. Sada traje prebrojavanje potpisa za naše drugo referendumsko pitanje i do petka bi to trebalo biti gotovo. Ako tu bude sve u redu, ako utvrde da smo skupili dovoljan broj potpisa i za drugo pitanje, mi nećemo stvarati probleme zbog činjenice da u sustav nisu unijeli sve potpise jer ne želimo usporiti daljnji tijek raspisivanja referenduma - kaže Mostov Nikola Grmoja.

Očekuje da se Vladu odmah obavijesti da su skupili dovoljno potpisa kako bi Sabor odlučio o datumu održavanja referenduma.

- Čim su shvatili da imamo dovoljno potpisa, u ponedjeljak su djelomično ukinuli covid-potvrde. Čak i da ih na koncu u potpunosti ukinu, referendum se mora održati jer mi u istom pitanju želimo ukinuti i Stožer - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:03