ATRAKCIJA NAD KNINOM

Doznajemo detalje aviospektakla na proslavi Oluje: Evo koliko će letjelica sudjelovati i kakvu će posebnu ulogu imati treći, naoružani izraelski F-16

 
 CROPIX

U zračnom programu proslave obljetnice operacije Oluja sudjelovat će ukupno 26 aviona i helikoptera iz sastava Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i dva aviona F-16 iz sastava izraelskoga Ratnog zrakoplovstva. Kako je riječ o avionima dvosjedima, u obilježavanju će sudjelovati avioni F-16 Brakeet.

Ovo je prvi put da će avioni neke strane države sudjelovati u proslavi obljetnice Oluje. Prema dostupnim informacijama, u zračnom programu sudjelovat će četiri borbena aviona - dva hrvatska MiG-a 21 i dva izraelska F-16. Prema programu, oni bi trebali nastupiti u nedjelju oko 10 sati ujutro. Avioni će prema Kninu poletjeti iz baze Pleso u Zagrebu.

Zona čekanja

Letjet će brzinom od oko 800 kilometara na sat i kada bi direktno išli prema Kninu, trebalo bi im oko 12 minuta. No, s obzirom na program, očekuje se da će nedaleko od Knina u zračnom prostoru biti formirana zona čekanja, vjerojatno negdje oko Drniša. Tu će kružiti u zraku i čekati signal sa zemlje da krenu. Prema neslužbenim informacijama, na čelu grupe trebao bi biti MiG 21, najvjerojatnije “kockica”, lijevo od njega drugi MiG, a desno od njih dva F-16. Iznad Knina neće letjeti na visini nižoj od 100 metara te će proći brzinom od oko 800 kilometara na sat. Razmak između aviona u letu može biti od pet do više metara. Zasad javno nije poznat točan program njihova letenja na proslavi. Pripadnici izraelskih zračnih snaga iznimno su ponosni na to što će sudjelovati u obilježavanju obljetnice operacije Oluja. To je u četvrtak rekao zapovjednik izraelske zračne baze Ramat David, a jučer je to naglasio i direktor izraelskog SIBAT-a, general Michel Ben Baruch: - Hrvatski piloti pokazali su svoju izvrsnost i moram reći da mi je čast što ćemo imati priliku sudjelovati na proslavi 23. obljetnice Oluje u Kninu, hvala vam na tome.

U Hrvatsku su u četvrtak sletjela tri izraelska F-16 Brakeet registarskih oznaka 023, 041 i 063. Na javnom predstavljanju u četvrtak na Plesu prikazani su dvosjedi 023 i 063. Onaj s oznakom 041 bio je pospremljen u obližnji hangar. Riječ je o avionu kojim je prije nekoliko mjeseci pukovnik Željko Ninić letio u Izraelu. Zasad nije poznato koja će dva od ova tri aviona letjeti iznad Knina.

Sigurnost

Prema neslužbenim informacijama, MiG-ove i šesnaestice od Zagreba prema Kninu na pristojnoj udaljenosti pratit će treći Brakeet. On će na udaljenosti od nekoliko desetaka kilometara nadzirati sigurnosnu situaciju u zraku, a naši nam sugovornici tvrde da će biti naoružan kako bi mogao djelovati u slučaju bilo kakve opasnosti. Sugovornici nam tvrde da je u Zagreb sletio i četvrti, transportni, izraelski avion kojim su stigli mehaničari za F-16.

Dolazak izraelskih zračnih snaga u Zagreb pratile su i velike sigurnosne pripreme. Prema neslužbenim informacijama, u srijedu, dan prije dolaska, pripadnici izraelskih sigurnosnih snaga temeljito su pregledali vojarnu na Plesu. Također i pri dolasku civilnih vojnih dužnosnika u četvrtak u vojarni uz pripadnike Vojne policije bio je raspoređen znatan broj pripadnika izraelskih i hrvatskih snaga sigurnosti.

Krila Oluje

Osim borbenih aviona u zračnom dijelu proslave Oluje sudjelovat će i transportni helikopteri, helikopteri Kiowa, protupožarni avioni i akro grupa Krila Oluje. Jučer je pak iz predsjedničina Ureda priopćeno da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala 14, promaknula 96 časnika i pohvalila osam pripadnika OSRH. U čin brigadnoga generala promaknula je brigadire Antu Tolića i Željka Šikića, a u čin komodora kapetana bojnoga broda Milana Blaževića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:24