U SKLOPU EU PLANA

Doznajemo detalje: Ukrajinski vojnici bi na obuku dolazili u Hrvatsku, HV bi oformio i mobilne timove instruktora?

Prema neslužbenim informacijama, u Hrvatskoj bi se provodila obuka borbenih spasitelja i instruktora te dijela pripadnika inženjerije

Ilustracija, obuka ukrajinskih vojnika u Ujedinjenom Kraljevstvu

 Daniel Leal/Afp/Profimedia/Daniel Leal/afp/profimedia

Europska unija pokrenut će vojnu obuku najmanje 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriju pojedinih članica Europske unije, objavio je jučer nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije Josep Borrell.

Prema neslužbenim informacijama, za sada su Poljska i Njemačka pristale da se na njihovom teritoriju odvija obuka. Politico pak javlja kako je i Hrvatska na jučerašnjem sastanku prijavila kandidaturu da bude zemlja domaćin obuke ukrajinskih vojnika.

Prema neslužbenim informacijama, u Hrvatskoj bi se provodila obuka borbenih spasitelja i instruktora te dijela pripadnika inženjerije.

Također, kako saznajemo, razmatra se i mogućnost, da zapovjedništvo Hrvatske vojske formira nekoliko mobilnih timova instruktora koji bi ukrajinske vojnike obučavali izvan Hrvatske. U tom slučaju hrvatski instruktori bi obučavali ukrajinsko pješaštvo i topnike.

Za sada nisu detaljno razrađeni planovi pa još uvijek nije poznato kada bi obuka počela, koliko bi ukrajinskih vojnika zaista stiglo u Hrvatsku te koliko bi hrvatskih instruktorskih timova obučavalo Ukrajince u inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:14