MJESECIMA ZATOČENI

Doznajemo kad bi Hrvati u Zambiji opet trebali izaći pred sud: ‘Ovaj put bi odluka trebala biti puno brža‘

Hrvati su, kako saznajemo, u sve lošijem fizičkom i psihičkom stanju, a materijalno su potpuno iscrpljeni.

Hrvati uhićeni u Zambiji

 Marko Miscevic/Cropix

Novo ročište za četiri hrvatska posvojiteljska para, protiv kojih se u zambijskom gradu Ndoli vodi postupak zbog sumnje na trgovinu djecom iz DR Konga, trebalo bi, kako neslužbeno saznajemo, biti održano vrlo skoro, već ovaj ili najkasnije sljedeći tjedan. Riječ je o prvom ročištu nakon što je postupak premješten sa suda nižeg stupnja na Visoki sud, a prema iskustvima zambijskih odvjetnika, koji su govorili za hrvatske medije, Visoki sud obično donosi odluku mnogo brže od nižih sudova - vrlo često već u roku od tri tjedna.

- Očekujemo da će ročište biti održano vrlo brzo, svakako prije kraja mjeseca, no ne želimo izlaziti s točnim datumom jer još uvijek nemamo konačnu potvrdu - kaže Sandra Marković, zagrebačka odvjetnica koju je angažirala obitelj jednog od uhićenih parova.

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske, koji su u sudskim postupcima u DR Kongu posvojili četvero djece u dobi od jedne do tri godine te kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, uhićeni su 7. prosinca prošle godine u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Afriku i odletjeti u Europu. Parovi su odvedeni u pritvor, a djeca u sigurnu kuću za žrtve traffickinga, gdje se nalaze i danas te ih, iako su posvojenjem postali hrvatski državljani, hrvatska diplomacija, unatoč posebnim naporima, nije uspjela ni locirati niti posjetiti.

Posvojitelji su pak proveli u zambijskom zatvoru gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja, kad su pušteni da se brane sa slobode. Uplatili su jamčevinu od 1000 dolara po osobi, svaki je morao imati dva jamca, zambijska državljana, te su, kako je sud tražio, ishodili boravišnu dozvolu za ostanak u Zambiji do okončanja postupka. Činilo se da će se konačno moći vratiti kući kad je sudac na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju. Iako je naglasio da to nije nužno kraj suđenja, već samo obustava te da se postupak može obnoviti, vjerovalo se da do toga neće doći. No, već sljedeći dan parovi su ponovno uhićeni u istoj zračnoj luci i ponovno pritvoreni, navodno zbog novih dokaza vezanih za jednu službenicu u Imigracijskoj službi za koju se sumnja da je bila dio navodnog lanca u nezakonitim posvojenjima.

Hrvatski su parovi ponovno prošli istu proceduru te su ponovno platili jamčevinu i pušteni su krajem veljače da se brane sa slobode, ali ne smiju napuštati Zambiju. Suđenje je u međuvremenu, zbog osobitog međunarodnog značaja, prebačeno na sud višeg ranga. Dio pravnih stručnjaka izražavao je bojazan da bi to moglo značiti i strožu kvalifikaciju djela, no drugi dio se nada da bi prebacivanje zapravo moglo ići na ruku osumnjičenim Hrvatima jer Visoki sud može, primjerice, donijeti i odluku o izmještanju suđenja u Hrvatsku.

Hrvati su, kako saznajemo, u sve lošijem fizičkom i psihičkom stanju, a materijalno su potpuno iscrpljeni. Sve troškove - od stana i hrane do jamčevine - podmiruju sami, uz pomoć obitelji iz Hrvatske, a praktički su bez prihoda. Dio njih strahuje i za radna mjesta u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:20