ODLUKA NA VLADI

Doznajemo kako će izgledati financiranje najamnina za ljude koji su u potresima ostali bez domova

Financiranje najamnine moći će se ostvariti samo temeljem sklopljenih ugovora o najmu
 Bruno Konjevic/Cropix

Vlada će na sutrašnjoj sjednici donijeti odluku o financiranju najamnina za ljude koji su u potresima ostali bez domova na Baniji, a kako doznajemo, za plaćanje najma zamjenskih stanova bit će isti ili slični kriteriji kako je to bilo i nakon zagrebačkog potresa u ožujku prošle godine.

To znači da će se raspisati javni poziv na temelju te odluke i to ne samo za stanovnike Sisačko-moslavačke županije, nego i za one čiji su domovi stradali u potresu i na područjima Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Karlovačke županije, ali i za građane Grada Zagreba koji se možda nisu uspjeli prijaviti na onaj prvi poziv koji je bio objavljen.

Država će tako, kao i nakon zagrebačkog potresa, odrediti kriterije na način da će financirati najam zamjenskog stana po principu 35 metara četvornih za jednu osobu, a za svakog drugog člana obitelji po još 10 metara četvornih, ali ne više od površine stana ili kuće koja je stradala u potresu. Bit će određena i maksimalna cijena najma stana koju će država pokrivati i to do 70 kuna po metru četvornom. To znači, da će, primjerice, četveročlana obitelj moći unajmiti stan od 65 metara četvornih za što će im država svaki mjesec platiti 4550 kuna, odnosno nešto više od 600 eura. Ukoliko netko želi unajmiti veći stan za veću cijenu koju država propisuje, i to će moći, ali će onda te dodatne kvadrate sam platiti, a Vlada će pokriti svoj dio.

Na poziv će se moći javiti svi oni čiji su domovi neuporabljivi za stanovanje, odnosno koji imaju crvenu naljepnicu. Točnije, moći će aplicirati vlasnici obiteljskih kuća, stanova i zaštićeni najmoprimci koji su stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u vrijeme potresa na ovim područjima u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama.

Financiranje najamnine moći će se ostvariti samo temeljem sklopljenih ugovora o najmu.

Vlasnici nekretnina i zaštićeni najmoprimci čiji su domovi proglašeni neuporabljivima zbog oštećenja ili vanjskih utjecaja moći će dobivati plaćenu najamninu za zamjenski stan sve do obnove razrušene nekretnine u kojoj su stanovali ili do revizije oznake oštećenja iz preliminarnog pregleda zgrada nakon obavljanja hitnih i nužnih radova za popravak zgrada i stanova, ili do osiguravanja adekvatnog smještaja u stanu u vlasništvu države, ili do ožujka 2022. godine, ovisno o tome koja okolnost prva nastupi.

Trošak najamnine bit će prihvatljiv za apliciranje za Fond solidarnosti Europske unije, a do 22. ožujka država mora poslati novu aplikaciju kako bi dobila i nova sredstva nakon razornog potresa na Baniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:04