NOVI ELEMENT PRIČE

Doznajemo kako su se manjinci postavili prema Miloševiću: ‘Sastali smo se prije koalicije i sve rekli premijeru‘

- Koalicija ima ozbiljne probleme. Milošević i Aladrović očito će biti osumnjičenici. Do rekonstrukcije će morati doći, poručuju izvori

Boris Milošević i Andrej Plenković

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik HNS-a i državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj trebao je zamijeniti uhićenog Darka Horvata na mjestu ministra graditeljstva, ali zbog protivljenja HSLS-a i Reformista Radimira Čačića, bez kojih nema većine u Saboru, ideja premijera Andreja Plenkovića danas je na koalicijskom sastanku propala.

HDZ će sada tražiti novog kandidata i to u svojim redovima, a ime novog ministra bit će poznato najkasnije sutra, a izglasavanje u Saboru u petak.

Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i šef Stožera za obnovu na Baniji, rekao je danas nakon koalicijskog sastanka kako HDZ već ima u igri nekoliko imena za tu poziciju a zadnja će biti premijerova.

- HDZ će do kraja ovog tjedna iz svojih redova predložiti novog ministra. Cilj nam je u što kraćem periodu popuniti ovo prevažno mjesto kako bi se intenzivirao proces obnove. Od koalicijskih partnera imamo potporu za imenovanje kandidata – rekao je Medved.

Pet sati razgovora

Sastanak vladajuće većine danas je potrajao pet sati, a ni nakon toga nije postignut dogovor oko Čuraja pa je HDZ ostavio prostor HSLS-u da donese konačnu odluku u konzultaciji s članovima Predsjedništva stranke. Nakon što su oni odlučili da definitivno neće podržati Čuraja, HDZ se okrenuo ka traženju kandidata iz svojih redova.

Poanta premijera je bila, kažu u Vladi, da napravi gestu prema liberalnim partnerima da jedan od njih preuzme ministarsku fotelju od Horvata, a budući da je Čačić javno odbio biti ministar, prijedlog je bio da se predloži Čuraj, koji je državni tajnik u Ministarstvu financija i član Stožera za obnovu Banije. Ideja je bila da se to odmah danas dogovori i da se zatvori priča oko toga, da se novi ministar, kažu u Vladi, može odmah primiti posla oko obnove.

- Premijer je to izložio i na užem vodstvu HDZ-a i vodstvo se s time složilo, nitko se nije bunio. On je to rekao na koaliciji, većina partnera je bila za, ali HSLS i Reformisti imali su zadršku. Nije nam cilj ništa lomiti preko tuđih leđa, tražiti potporu od drugih u Saboru za Čuraja ili skupljati novu većinu. Na sastanku je bilo jasno rečeno da ako ne bude Čuraj, HDZ će izaći s novim prijedlogom kojeg će partneri podržati, i ovaj tjedan imat ćemo novog ministra - kažu u Vladi.

U Vladi kažu da će novi ministar biti netko iz HDZ-a s referencama, politička osoba koja će preuzeti posao oko obnove.

Premijer je, inače, na sastanku pitao sve partnere imaju li on i Vlada, s obzirom na sve okolnosti, i dalje podršku da nastave posao, i svi su, kažu u Vladi, jednoglasno pružili podršku.

Manjinci uz Miloševića

Svi manjinski zastupnici, kako doznajemo, dali su podršku potpredsjedniku Vlade iz redova SDSS-a Borisu Miloševiću iako je i on obuhvaćen istragom u aferi "po babi i stričevima". Manjinci su se sastali prije koalicije u Klubu u Saboru, a tamo je bio i Milošević.

- Donijeli smo zaključak da mu dajemo podršku jer mislimo da je častan čovjek i to smo rekli i premijeru, a drugim stvarima neka se bave drugi. Rekli smo i da ćemo podržati premijerov izbor za ministra, on sastavlja Vladu i ako je to Čuraj, mi bismo ga podržali - kaže naš sugovornik.

Na sastanku koalicije glavna tema je bila ime novog ministra, a kada je riječ o drugim ministrima koji su opterećeni aferom, o tome će se razgovarati u drugoj fazi s obzirom na tijek pravosudnih postupaka. Partneri su također osudili curenje informacija u medije, Milorad Pupovac govorio je da treba poštivati presumpciju nevinosti.

"Lomljenje" Hrebaka i Čačića

Plenković i njegovi suradnici pokušavali su u odvojenim razgovorima uvjeriti predsjednika HSLS-a Darija Hrebaka i Čačića da daju podršku Čuraju, ali to nisu uspjeli. Plenkoviću je jasno rečeno da kao premijer ima podršku od HSLS-a, ali ne i za Čuraja. Kada je riječ o Čačiću, i bez njega bi Plenković imao većinu, na njega se dugoročno, kažu izvori iz HDZ-a, ni ne računa, ali bez HSLS-ove dvije ruke nema većine.

Da Reformisti više nisu ozbiljan partner, navodno je Plenković rekao na sjednici Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak.

Sugovornik iz koalicije prije sastanka govorio je kako je Čuraj manji problem. Veći problemi tek dolaze pred Vladu i saborsku većinu.

- Koalicija ima ozbiljne probleme. Milošević i Aladrović očito će biti osumnjičenici. Doći će nekad i službeno papiri za njih, ili zahtjevi za skidanje imuniteta. Do rekonstrukcije će morati doći, samo je pitanje hoće li premijer to sam napraviti, ili će nam rekonstrukciju raditi DORH - kažu izvori iz koalicije.

Vlada, kažu, ne može funkcionirati s ministrima koji su osumnjičenici ili su pod istragom.

Slučaj ministra Aladrovića

Ono što se neslužbeno može čuti jest da će ministar rada Josip Aladrović gotovo sigurno sam ponuditi ostavku ako postane osumnjičenik u istrazi i ako se za njega zatraži skidanje imuniteta. Neće, kažu nam izvori, biti teret Vladi ako do toga dođe. No, u ovom trenutku on još ne zna ni što mu se stavlja na teret. Nikakvo službeno rješenje nije stiglo, niti je za njega traženo skidanje imuniteta. Ako do toga dođe, on će u konzultaciji s premijerom podnijeti ostavku.

O rekonstrukciji Vlade bilo je govora i na Predsjedništvu HDZ-a, ali u ovom trenutku Plenković je to odbio kao mogućnost. Strategija stranke, po svemu sudeći, jest da sada svi HDZ-ovi dužnosnici moraju napadati DORH zbog curenja detalja iz istrage u medije.

Drugi sugovornik iz HDZ-a, blizak Plenkoviću, kaže kako Čuraj uopće nije glavna tema, već daljnja strategija za spašavanje Vlade i većine u Saboru. U Vladi i HDZ-u, kaže nam sugovornik, prati se situacija na terenu. Odnosno svi čekaju što će službeno DORH reći i hoće li na kraju Milošević i Aladrović doći u status osumnjičenika i hoće li se i protiv njih pokrenuti istraga.

- U ovom trenutku rekonstrukcija nije tema. Ali ako se pokrene istraga protiv Miloševića i Aladrovića, onda elementarna pristojnost nalaže da oni sami daju ostavke - kaže sugovornik blizak premijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:47