PLAN REFORME

Doznajemo koliko će točno ubuduće biti manje dužnosnika u županijama, gradovima i općinama

Jedinice lokalne i regionalne samouprave morat će objavljivati sve svoje troškove
Ivan Malenica
 Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Ministarstvo pravosuđa i uprave počelo je proces izmjena triju zakona kojima će Vlada drastično smanjiti broj dužnosnika koji će se birati na lokalnim izborima u svibnju 2021. godine. Funkcije zamjenika načelnika i gradonačelnika ukidaju se u svim jedinicama lokalne samouprave osim u gradovima s više od 35 tisuća stanovnika i u županijama.

Osim toga, ukupan broj vijećnika i zastupnika u općinskim i gradskim vijećima te u županijskim skupštinama i skupštini Grada Zagreba smanjit će se za ukupno 20 posto.

Primjerice, skupštine Splitsko-dalmatinske županije ili Grada Zagreba trebale bi, prema zasad dostupnim i neslužbenim informacijama, od iduće godine imati 41 umjesto sadašnjih 51 zastupnika.

Vladin izračun

Sve te izmjene u kumulativu bi svim općinama gradovima i županijama donijele ukupne uštede od oko sto milijuna kuna, jer se plaće gradonačelnicima, načelnicima i njihovim zamjenicima, kao i naknade vijećnicima i zastupnicima u lokalnim “parlamentima” isplaćuju iz proračuna općina, gradova i županija.

Izmjene Zakona o Gradu Zagrebu, Zakona o lokalnim izborima te Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi - koje će omogućiti spomenute uštede - bit će gotove do konca rujna, kako neslužbeno doznajemo u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Osim toga, izmjenama zakona, poručili su nam iz Ministarstva, sve općine, gradovi i županije obvezat će se da javno - na svojim internetskim stranicama - objavljuju sve isplate javnog novca iz svojih proračuna. Također, te objave morat će biti “lako dostupne i pretražive”.

- Smanjenje broja zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana, kao i smanjenje broja članova predstavničkih tijela dovest će do znatnih ušteda u proračunima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, za oko 100 milijuna kuna.

Na taj način optimizirat će se sustav lokalne samouprave i učinkovitije upravljati jedinicama uz daljnje poticanje digitalizacije javnih usluga - tvrdi ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

U 428 općina, 129 gradova i 20 županija do sada se birao - zajedno s općinskim načelnicima, gradonačelnicima i županima - ukupno 671 zamjenik, 434 zamjenika općinskog načelnika, 197 zamjenika gradonačelnika i 40 zamjenika župana.

Poseban status

Pored toga, u općinama, gradovima i županijama u kojima pripadnici nacionalnih manjina čine većinu stanovništva ili je tako propisano lokalnim statutom, bira se i 74 zamjenika iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno pripadnika hrvatskog naroda, što znači da u ovome trenutku dužnost zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika i župana obavlja čak 745 osoba.

Manje zastupnika

Stoga će se izmjenama spomenutih zakona na lokalnim izborima 2021. godine umjesto 671 zamjenika birati samo 37 zamjenika gradonačelnika odnosno župana.

No, stvaran broj zamjenika ipak će biti uvećan za 74 i iznosit će ukupno 111 - zbog već spomenutog, ustavnim zakonom zagarantiranog prava koji pripadnicima manjina u općinama, gradovima i županijama u kojima oni čine većinu ili je tako lokalnim statutima propisano osigurava mjesto zamjenika.

- Uz to, na lokalnim izborima bira se i ukupno 8254 članova predstavničkih tijela, pri čemu se taj broj može uvećavati za broj članova iz reda pripadnika nacionalnih manjina u slučaju ako njihova zastupljenost nije osigurana među izabranim članovima.

Vodeći računa o važnosti predstavničkih tijela i optimizaciji sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave, u okviru zakonskih izmjena, planira se broj članova predstavničkih tijela smanjiti za otprilike 20 posto, odnosno umjesto 8254 člana na idućim lokalnim izborima birat će se oko 6600 članova predstavničkih tijela - odgovorili su nam iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 10:49