BIVŠI MINISTAR

Doznajemo koliku će plaću u HC-u primati Goran Marić: ‘Ispunio je uvjete, ima veliko iskustvo‘

Na natječaj se javilo šest kandidata, troje je bilo pozvano u višu selekcijsku razinu, a odazvao se samo jedan, kažu u HC-u
Goran Marić
 Bruno Konjevic/Cropix

- On je ekonomist. Razumije se u mnoge teme, ima puno životnog iskustva - tim je riječima premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković komentirao informaciju da je bivši ministar državne imovine Goran Marić dobio novi posao, odnosno da je postao savjetnik u Hrvatskim cestama. Pritom je dodao da s time nije bio upoznat.

Prikladan kandidat

Da je bivši ministar nedavno postao savjetnik Uprave u Hrvatskim cestama, otkrio je portal Index, koji je objavio da će Marić raditi u Zagrebu, na neodređeno vrijeme, te da mu je probni rok tri mjeseca. Objavili su i da to radno mjesto, za koje je u kolovozu proveden natječaj, dosad nije postojalo.Prijavilo se šestero kandidata, troje je zadovoljilo formalne uvjete te su pozvani u drugi krug, ali se tom pozivu, navode, odazvao samo Goran Marić.

Puno rječitiji o Marićevu novom zaposlenju jučer nije bio ni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, u čijoj su nadležnosti i Hrvatske ceste.

- Postojala je potreba za tim radnim mjestom i raspisan je javni natječaj na koji se Goran Marić javio. Prema informacijama koje imam, Marić je ispunjavao sve uvjete, doktor je znanosti, ima veliko radno iskustvo - rekao je Butković.

Iz Hrvatskih cesta su, pak, za N1 malo detaljnije komentirali angažman bivšega ministra.

- Goran Marić odabran je u javno objavljenom natječaju za zapošljavanje, nakon što je zadovoljio formalne uvjete natječaja, kao prikladan kandidat na temelju vrednovanja svih relevantnih elemenata provedenog, složenog selekcijskog postupka, dakle, rezultata pismenog ispita i strukturiranog intervjua, motivacije, znanja i kompetencija - navela je glasnogovornica HC-a Tamara Pajić i dodala da su stručne kvalifikacije utvrđene kroz niz testiranja koje se provode, kao i pri svakom drugom zapošljavanju.

Selekcijski postupak

- Bio je proveden uobičajen selekcijski postupak, koji je vodilo stručno povjerenstvo, sačinjeno od člana Uprave, radnika iz Ureda Uprave i radnika iz Odjela za upravljanje ljudskih resursima. Napominjemo da se na natječaj javilo šest kandidata, od kojih je troje zadovoljavalo formalne uvjete natječaja i bili su pozvani u višu selekcijsku razinu, na koju se odazvao samo jedan kandidat - stoji u odgovoru HC-a.

Odgovarajući na pitanje o opisu budućeg Marićeva posla, naveli su: “Za posao savjetnika, sukladno Katalogu radnih mjesta, traže se, između ostalog, stručna i integrirana znanja funkcionalnog područja: razvijanje strategije i davanje projekcija vezano za stručno područje, savjetuje o razvojnim projektima u funkcionalnom području ili potrebnim istraživanjima i investicijama, usklađuje zakonske zahtjeve i zahtjeve nadležnih tijela i zahtjeve Uprave Društva u stručnom području na način optimalan za Društvo... Temeljem svega navedenog, posao bi obuhvaćao područje korporativnog upravljanja, praćenja ključnih pokazatelja izvedbe te upravljanja imovinom.”

Iz HC-a su odgovorili i da savjetničko radno mjesto nije novootvoreno, da su Hrvatske ceste dugi niz godina imale zaposlene radnike na istome, sukladno Katalogu radnih mjesta te da trenutno u tvrtki nema zaposlenih savjetnika. “Goran Marić nije počeo s radom te će isto biti moguće po završetku svih formalnosti potrebnih za početak rada”, odgovorili su iz Hrvatskih cesta.

Iz te državne tvrtke Indexu nisu htjeli odgovoriti koliku bi plaću Marić trebao imati te su poručili da je “plaća propisana internim aktima Društva, te predstavlja tajni podatak, ali neće biti ni veća, ni manja nego što bi bila za drugu osobu koja bi radila na istom radnom mjestu”. Prema nekim neslužbenim informacijama iz HC-a, Marićeva savjetnička plaća navodno bi mogla biti oko 10.000 kuna jer predsjednik Uprave ima oko 17.000.

Nekretninske afere

Goran Marić, podsjetimo, ostavku na mjesto ministra državne imovine podnio je prije malo više od godinu dana. Plenkovićevu Vladu napustio je nakon niza nekretninskih afera koje su otkrili mediji - od vikendice u Živogošću koju je kupio ispod cijene od prijatelja, poduzetnika Zvonka Šarića, preko kuće u podsljemenskoj zoni koju je prenio na sina kako je ne bi trebao upisati u imovinsku karticu, do toga da je njegova obiteljska tvrtka Scientia kupila stan od franjevaca u Zvonimirovoj ulici ispod tržišne cijene...

Marića je istraživalo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a onda je on polovicom srpnja prošle godine podnio neopozivu ostavku te se vratio u saborske klupe i povukao iz javnosti. Na parlamentarnim izborima održanim početkom srpnja nije bio na HDZ-ovoj listi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 17:49