JUTARNJI U ZAMBIJI

Doznajemo: Osoba iz Chigole trebala bi odigrati ključnu ulogu u izvlačenju Hrvata iz zatvora!

Uhićeni Hrvati najvjerojatnije ostaju u pritvoru do ročišta koje je zakazano za ponedjeljak

U crnom odijelu je odvjetnik hrvatskih državljana Kelvin Silwimba

 Stafrance Zulu/Cropix

Odvjetnik pritvorenih hrvatskih državljana u Zambiji Kelvin Silwimba je u petak oko 14 sati parkirao svoj Range Rover ispred zgrade suda u Ndoli i užurbanim korakom ušao u dvorište sudskog kompleksa, da bi nakon nekoliko minuta izašao i u prolazu skupini novinara iz Hrvatske rekao da nam neće govoriti ništa. Nitko tko ima bilo kakve veze s ovim slučajem ne smije bilo što reći novinarima. To smo pravilo više puta čuli.

Prema neslužbenim informacijama koje smo dobili do petka kasno popodne, osmero Hrvata za sada nije pušteno iz pritvora da se brani sa slobode. Također smo neslužbeno doznali da odvjetnik, čovjek u svečanom crnom odijelu s bijelom košuljom i crvenom kravatom, trenutno čini sve da budu pušteni iz pritvora, a ako se to i dogodi prije ponedjeljka, kada je na sudu u Ndoli zakazano novo ročište, oni se dotad sigurno neće pojaviti na sudu, nego trebaju riješiti svoj status u imigracijskom uredu.

U tom nam uredu, pak, nisu mogli potvrditi hoće li i kada hrvatski državljani biti pušteni na slobodu te su nas upozorili da ne snimamo zgrade državnih ustanova ni u njihovoj blizini.

image

U crnom odijelu je odvjetnik hrvatskih državljana Kelvin Silwimba

Stafrance Zulu/Cropix
image

Ndola

Marko Miščević/Cropix

Iz neslužbenih izvora također saznajemo da Hrvati čekaju osobu koja će doći iz Chigole, grada udaljenog 120 kilometara od Ndole, koja bi trebala uplatiti novac potreban za izdavanje viza koje će im omogućiti da legalno borave u Zambiji.

U svakom slučaju, taj proces do danas popodne nije bio dovršen i prema dostupnim informacijama, izvjesno je da će hrvatski državljani, uhićeni još 7. prosinca prilikom odlaska iz Zambije u zračnoj luci u Ndoli, u pritvoru provesti i subotu i nedjelju, kada državne službe ne rade. Ako i budu pušteni, to se vrlo vjerojatno neće dogoditi pred kamerama, odnosno jasno nam je dano do znanja da se ne približavamo institucijama i ne pokušavamo snimati.

"Molim vas, utišajte se. Ovo je sud", pristojno nas je zamolio sudski službenik koji je izašao iz sudnice nalik na kapelicu, u koju se ulazi iz dvorišta, dok smo čekali ispred ulaza. Unutra se vodila sudska rasprava, a vrata su bila širom otvorena.

Dnevni list Zambia Daily Mail u petak je objavio tekst o slučaju osmero hrvatskih državljana pritvorenih u Ndoli pod naslovom "Za pritvorene Hrvate vize neće biti produžene", u kojem piše kako je Imigracijski ured odbio produljiti vize za četiri hrvatska para osumnjičena za krijumčarenje djece, što im umanjuje šansu da iskoriste pravo puštanja na slobodu uz jamčevinu koje im je sud izrekao prošli tjedan.

image

Ndola

Marko Miščević/Cropix

Dalje navode kako je odvjetnik Silwimba rekao da je produljenje njihovih boravišnih viza potrebno kako bi mogli ostati u Zambiji do okončanja sudskog postupka. Zambia Daily Mail tvrdi i da je odvjetnik rekao da njegovim klijentima vize nisu produljene zbog njih samih, nego zato što su institucije odbile to učiniti, te je izrazio zabrinutost zbog činjenice da je odbijanje produljenja viza Hrvatima nezakonito. Na to su ga, piše u istom tekstu, iz Imigracijskog ureda uputili da se pridržava odredbi zakona o imigraciji i deportaciji. Uz to su napomenuli kako ne produljuju pravo boravka osobama lišenima slobode.

"Nadalje, te osobe, iako su optužene za čin nehumanog krijumčarenja ljudi, nemaju valjani imigracijski status i jedina je opcija da im se odrede privremene dozvole ili da ostanu pritvorene", citira Zambia Daily Times odgovor Imigracijskog ureda, navodeći dalje imena i prezimena te godine života pritvorenih Hrvata, i ujedno podsjeća na to da su optuženi za krijumčarenje djece s ciljem njihova izrabljivanja. Vodeći zambijski dnevni list, pozivajući se na agenciju AP čiji su izvor hrvatski mediji, ističe i kako je jedan od Hrvata član benda Hladno pivo te da su hrvatski sudovi djeci iz Konga izdali hrvatsko državljanstvo.

image

Ndola

Marko Miščević/Cropix
image

Ndola

Marko Miščević/Cropix

Od zambijskih novinara s kojima smo razgovarali u Ndoli doznajemo da režim u zatvoru koji se nalazi u predgrađu Kanshensi, u kojem su naši državljani, nije tako strog kao u drugim zatvorima u kojima su zatočene osobe osuđene zbog teških kaznenih djela. No, jedan od problema tog zatvora je njegova pretrpanost, jer je pritvorenika i zatvorenika mnogo više od predviđenih kapaciteta. Također je, čuli smo, zatvorska hrana jako loša i nema je dovoljno, zbog čega je pravilo da zatočenima njihova rodbina i prijatelji donose hranu. Nije nam poznato imaju li Hrvati koga da im je pribavi.

Smješteni su u dijelu zatvora ograđenom visokom bodljikavom žicom koja služi i za vješanje odjeće koja se suši. Zatvorske zgrade su zidane barake između kojih su blatnjavi otvoreni prostori jer u Ndoli svakodnevno satima lije kiša. U trenu se na nebo navuku sivi oblaci i spusti se pljusak, pa se ljudi skrivaju ispod uličnih nadstrešnica dok prolom oblaka ne prestane. U neposrednoj blizini zatvorskog kompleksa brojni su mali ulični dućani koji prodaju hranu i odjeću, a na zemljanim površinama uz cestu poljoprivrednici iz okolice grada koriste svako suho mjesto između dubokih lokvi kako bi postavili skromne štandove i prodavali svoje proizvode poput krumpira, rajčice, raznoga voća, ponajviše ananasa i aromatičnih banana. Banane se prodaju po tri komada za 10 kvača, što je malo manje od pola eura.

image

Ndola,zambijski grad u kojem su pritvoreni hrvatski drzavljani koji su pokusali posvojiti djecu

Marko Miščević/Cropix
image

Ndola

Marko Miščević/Cropix
image

Ndola

Marko Miščević/Cropix
image

Ndola

Marko Miščević/Cropix
image

Ndola

Marko Miščević/Cropix
image

Ndola

Marko Miščević/Cropix
image

Ndola

Marko Miščević/Cropix
image

Ndola

Marko Miščević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:41