PRIJEPORI OKO AMBASADORA

Doznajemo: Ovo su 4 imena na Milanovićevom popisu veleposlanika koja su sporna Plenkoviću

Milanović za veleposlanike želi i dvojicu svojih bivših ministara koji su poraženi na lokalnim izborima
Zoran Milanović i Andrej Plenković
 Tom Dubravec/Cropix

Četiri imena na listi potencijalnih veleposlanika koju je sastavio predsjednik Zoran Milanović posebno su, kako doznajemo, sporna premijeru Andreju Plenkoviću.

Prema našim informacijama riječ je o dvojici bivših ministra u Milanovićevoj Vladi koji na prošlim lokalnim izborima nisu dobili povjerenje birača. Radi se o Mihaelu Zmajloviću, bivšem ministru okoliša, koji je bio kandidat za župana Zagrebačke županije te Ranku Ostojiću, bivšem ministru unutarnjih poslova koji nije prošao kao kandidat za župana Splitsko-dalmatinske županije.

Predsjednik Milanović bi Zmajlovića postavio za veleposlanika u Crnoj Gori, dok bi Ostojića imenovao ambasadorom u Kataru.

Među imenima na Milanovićevoj listi koja su sporna premijeru Plenkoviću je i ono povjesničara Ive Goldsteina. Osim što se Goldstein ne uklapa u kadrovski profil koji bi Plenković poslao u diplomaciju, teško je zamisliti da bi predsjednik HDZ-a stavio supotpis na imenovanje za veleposlanika osobe koja je, u vrijeme dok je bila hrvatski ambasador u Parizu, u centralnoj sobi za prijeme u veleposlanstvu na zidu imala sliku Josipa Broza Tita.

Goldsteina je, doznajemo, Milanović predložio za veleposlanika u Grčkoj.

Ime s Milanovićeva popisa koje je Plenkoviću također neprihvatljivo predviđeno je za dužnost hrvatskog konzula u Tuzli na koju bi predsjednik države imenovao novinara Nacionala, Dragana Đurića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 16:47