PROVODE SE IZVIDI

Doznajemo pozadinu izjave šefice DORH-a o tome da je Armija BiH tijekom rata ušla u Hrvatsku

Navodno je riječ o tome da je Armija BiH djelovala prema koloni izbjeglih Srba koji su zbog toga prešli na hrvatski teritorij

Zlata Hrvoj Šipek 

 Damjan Tadic/Cropix

- Državno odvjetništvo je u Haagu godinama imalo časnika za vezu i prekopao je sve arhive Haaškog tribunala. U njima dokaza nije bilo. Da ih je bilo, Brammertz bi to sigurno obuhvatio optužnicom. Provode se izvidi, ali ne zbog toga, već stoga što ima naznaka da je Armija BiH ušla na područje Hrvatske. Više od toga neću reći. Kazala je to glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek odgovarajući na novinarske upite o najavljenoj srbijanskoj optužnici protiv četvorice hrvatskih pilota, navodno odgovornih za raketiranje izbjegličke kolone u kojoj su stradali civili, među kojima i više djece.

Radi se o događajima od 7. i 8. kolovoza 1995. godine i raketiranju kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada u Hrvatskoj.

Državno odvjetništvo do sada nije dalo nikakvo priopćenje o tome događaju, a Hrvoj Šipek je tek u srijedu kazala kako je njihov Odjel za ratne zločine "pročešljao" arhive Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u Den Haagu.

U DORH-u smo dobili neslužbeno pojašnjenje njene izjave, a naši sugovornici tvrde kako su haški istražitelji obuhvatili i taj događaj, ali pritom nije utvrđeno počinjenje ratnih zločina pa zato on nije obuhvaćen ni jednom optužnicom.

U odnosu na prelazak Armije BiH na teritorij Hrvatske doznali smo tek da Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku provodi izvide, ali nema nikakvih konkretnijih dokaza o ratnom zločinu. Navodno je riječ o tome da je Armija BiH djelovala prema koloni izbjeglih Srba koji su zbog toga prešli na hrvatski teritorij.

Više pojedinosti nismo mogli doznati jer ih ni sami tužitelji za sada nemaju, odnosno barataju tek navodima o zločinu koje treba istražiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:26