FINISH ZA STANDSTILL ARANŽMAN

DOZNAJEMO: Ruske i domaće banke oko podneva se sastaju s najvećim dobavljačima Agrokora, traže podršku za sklapanje aranžmana spasa

 CROPIX

Nakon što je sinoć objavljeno da su najveći kreditori Agrokora načelno dogovorili aranžman o početku rješavanja financijske krize koncerna i zamrzavanju duga, saznajemo da se oko podneva u Zagrebu sastaju s najvećim domaćim dobavljačima kako bi dobili njihovu suglasnost oko cijelog procesa.

To je krucijalno kako previše dobavljača, kojima Agrokor duguje ukupno 16 milijardi kuna, ne bi 'miniralo' proces aktiviranjem svojih zadužnica ili mjenica, koje su njihovi instrumenati zaštite plaćanja isporučene robe.

Dolazeći na sastanak s novinarima je kratko razgovarao Zoran Stanković, potpredsjednik Atlantic grupe za dužen za financije, koji je rekao kako se nada novim informacijama, zasad ih ima samo iz medija, ali da smatra kako "situacija još uvijek nije izmakla kontroli". Nije htio komentirati stavove Atlantic grupe, jednog od većih dobavljača Agrokora.

Odbor kreditora, koji čine predstavnici dviju najjačih ruskih banaka, Sberbanka i VTB-a koje drže golemu većinu Agrokorovih kredita i duga, te četiri hrvatske banke, potom bi kasnije danas trebao i potpisati tzv. Standstill Agreement, što će biti veliki korak naprijed za rasplet financijskih problema Agrokora i svih koji su njega uključeni. Taj aranžman podrazumijeva da nitko od vjerovnika neće kretati u naplatu potraživanja tijekom restrukturiranja kompanije, o čemu pak detalji još nisu poznati.

Još nije posve jasno što će to značiti za samog Ivicu Todorića, vlasnika Agrokora i predsjednika koncerna, odnosno kakav će biti sastav nove uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:44