INSAJDERSKI IZVJEŠAJ

Doznajemo što je Marić rekao na oproštaju: ‘Nisam siguran da će mi javnost vjerovati...‘

‘Zatekao nas je, riječi mu nisu lagano tekle...‘, kaže nam jedan sugovornik iz Ministarstva financija

Zdravko Marić

 Boris Kovacev/Cropix

Zdravko Marić, ministar financija i potpredsjednik Vlade u ostavci, vrlo se emotivno oprostio sa svojim kolegama i suradnicima u Ministarstvu financija.

Da odlazi s dužnosti u Vladi, kako Jutarnji saznaje, rekao im je ovaj ponedjeljak kada je sazvao kolegij, uz molbu da s time ne izlaze u medije, ali i napomenu da je o tome već davno prije razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem. Zdravko Marić svojim je suradnicima i kolegama rekao da je s premijerom dogovorio da kad postigne određene ciljeve, a to su u ovom trenutku ulazak u eurozonu, sređene financije i podizanje kreditnog rejtinga, vrijeme da napusti Banske dvore, nakon šest godina koje je proveo na dužnosti ministra financija, od toga je tri godine bio i potpredsjednik Vlade.

- Malo nas je sve to zateklo. Možda nije najsretniji tajming, možda bi bolje bilo da je to napravio na jesen, ali očito je bio takav dogovor s premijerom. On je dosta emotivno govorio na sastanku u ponedjeljak – govori nam neslužbeno jedan sugovornik iz Ministarstva financija.

U tom emotivnom razgovoru, u kojem je Marić govorio kako mu je žao što se oprašta sa suradnicima, s kojima je sve ove godine radio, te da je i rezultat postignut zahvaljujući svima njima, Marić je samoinicijativno, bez da ga je netko to pitao, naglasio kako u ovom trenutku nema rezervnu opciju, odnosno da ne zna gdje će dalje, a da njegov odlazak nije neka nova priča, da se to odavno "kuhalo".

- Rekao je i da nije siguran da će mu baš javnost vjerovati, ali da je tako. Nisu mu tekle riječi lagano – svjedoči naš sugovornik.

Vjeruje i kako je ovo njegov konačan odlazak iz politike, iako je na parlamentarnim izborima osvojio saborski mandat, a u Hrvatskome saboru mijenja ga Ljubica Maksimčuk. Moguće je da će aktivirati saborski mandat i odmah ga zamrznuti.

Kada je riječ o njegovoj daljnjoj karijeri, Marić je poprilično ograničen odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa, osim ako ne misli nastaviti raditi negdje u inozemstvu.

Prema tom Zakonu, članku 18., dužnosnici ne mogu biti članovi uprave ili upravnih odbora i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova niti mogu obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima. Ovo ograničenje traje još godinu dana nakon odlaska s dužnosti, u takozvanom periodu hlađenja.

Prema članku 23. stavku prvom obveznici ne smiju prihvatiti imenovanje na upravljačke funkcije u pravnoj osobi s kojom je tijelo javne vlasti u kojem je obveznik obnašao dužnost za vrijeme obnašanja dužnosti bila u poslovnom odnosu ili su nad njom obavljali nadzorne funkcije, a nije drukčije propisano posebnim zakonom. To se pak ograničenje primjenjuje 18 mjeseci nakon prestanka obavljanja dužnosti.

A prema istom članku, stavku drugom obveznici koji prema posebnim zakonima uživaju pravo na naknadu plaće nakon prestanka dužnosti ne smiju stupiti u radni odnos u pravnoj osobi ako je ista bila u poslovnom odnosu s tijelom javne vlasti u kojem je obveznik obnašao dužnost godinu dana.

No, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa može dati suglasnost za imenovanje, izbor ili sklapanje ugovora, ako iz okolnosti konkretnog slučaja proizlazi da ne postoji sukob interesa, te će ga o suglasnosti obavijestiti u roku od 15 dana od dana zaprimanja zahtjeva obveznika. To vrijedi samo u odnosu na članak 23., stavke jedan i dva.

- Znači li ova ostavka i odlazaka iz politike? Ja bih rekao da da, ali nismo o tome razgovarali i ne znam hoće li aktivirati mandat u Saboru, ali ako već ne želi ostati u politici, ne vjerujem da će do toga doći – kaže naš sugovornik, njegov suradnik iz Ministarstva.

Napominje kako nije siguran odlazi li Marić zbog toga što mu je dosta svega, odnosno što je morao odgovarati na neke afere koje su ga stizale, ali vjeruje i da mu se "nakupilo" svega pomalo.

- Obično tako stručnog ministra počnete hvaliti kada ode, a kada je na dužnosti napravi se sve da se dezavuira njegov rad. Nakupilo se vjerojatno svega – zaključuje naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:11