NAKON PISMA LIJEČNICE

Doznajemo što piše u nalazu inspekcije KB-a Dubrava, Vlada će već danas smijeniti Upravu

Liječnica iz KB-a Dubrava svojim je pismom podigla veliku prašinu u javnosti
KB Dubrava
 Denis Lovrović/AFP

Nakon što je proteklih dana liječnica iz KB-a Dubrava svojim pismom u kojem govori o situaciji u Primarnom respiracijskom intenzivističkom centru podigla veliku prašinu u javnosti, jer su neki navodi govorili da bi mogli biti ugroženi pacijenti i zaposlenici, Ministarstvo zdravstva u tu je ustanovu prije tri dana uputilo zdravstvenu inspekciju čiji je nalaz upravo završen.

Premda 'veći propusti u liječenju i opskrbi nisu utvrđeni' komunikacija između uprave bolnice i koordinatora Primarnog respiracijskog centra nije dobra jer je došlo do dvostruke linije upravljanja' glavni je naglasak izvješća inspekcije.

Sve u svemu nakon pisma liječnice vjerojatno će slijediti smjena uprave KB-a Dubrava, a očekuje se da će prvi korak biti danas kad bi Vlada trebala smijeniti Upravno vijeće te bolnice. Nakon toga slijedit će vjerojatno imenovanje vršitelja dužnosti ravnatelja, a onda i natječaj.

U zaključku zdravstvene inspekcije o provedenom nadzoru u KB-u Dubrava kaže se kako su potvrđeni samo dijelom manji propusti 'zbog kojih nisu nastupile štetne posljedice koje bi utjecale na kvalitetu liječenja pacijenata u centru '.

"Međutim na temelju izjava i dostupne dokumentacije uočena je neodgovarajuća komunikacija između Uprave bolnice i koordinatora Primarnog intenzivističkog centra što je na neki način dovelo do uspostavljanja dvostrukog sustava upravljanja bez jasno definirane odgovornosti i ovlasti, a što je dovelo i može dovesti do propusta u organiziranju rada respiracijskog centra", kaže se u zaključku.

Dodaje se da 'slijedom navedenog, a zbog izrazito specifične i kompleksne situacije u vezi epidemije covidom naročito je potrebno uspostaviti jasnu upravljačku hijerarhiju s definirani odgovornostima i ovlastima'. Iz toga se može zaključiti da će KB Dubrava uskoro dobiti novo vodstvo.

Inače, među ostalim, u nalazu zdravstvene inspekcije kaže se da u opskrbi hranom pacijenata utvrđeni manji propusti s obzirom na to da su obroci bili dostavljeni na odjel na kojem nisu bili pacijenti za koje je pripremljena, ali 'je problem riješen '.

O dijelu pisma u kojem se spominje pacijentica koja je bila bez odjeće 72 sata u sobi s još troje pacijenata inspekcija kaže da glavna sestra bolnice i medicinske sestre i tehničari koji su bili na odjelu nisu mogli potvrditi te navode 'jer ima dovoljno deka i jednokratnih pidžama u centru'.

Nesklad je uočen oko ambulante za covid Objedinjenog hitnog prijema koja je po izjavi ravnatelja KB Dubrava u funkciji od 22. listopada, a prema izjavi koordinatora PRIC-a od 27. listopada odnosno tek od utorka.

S obzirom na to da u KB Dubrava pristiže sve veći broj pacijenta, poglavito onih koji trebaju intenzivnu skrb, nužno je da se ova upravljačka hobotnica konačno hitno riješi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:29