AFERA

DOZNAJEMO SVE DETALJE VELIKOG SKANDALA U HV-u Tajna veza dvojice vojnih pilota sa švercerima oružja

 
Zdenko Košutić i Ivan Krizman (lijevo), helikopter Bell 206 Jet Ranger (desno)
 HANZA MEDIA/Facebook

Zbog sudjelovanja u velikoj vojnoj aferi “Helikopter” policija je za sada prijavila šest osoba. Prema neslužbenim informacijama, prijavljeni su vojni piloti bojnik Ivan Krizman, bojnik Zdenko Košutić i civili Mišel Pavlović, vlasnik Auto salona BMW iz Bibinja, Ivica Vlakić, bivši dogradonačelnik grada Zadra, Mladen Bencun, Boris Ercegović, vlasnik i direktor splitske tvrtke Aservo, koja se bavi trgovinom oružjem, streljivom, vojnom i policijskom opremom, koji je ujedno i vlasnik trgovine oružja “Magnum” te jedna osoba iz Zagreba.

Prema dosadašnjoj istrazi, Pavlović je od Ercegovića kupovao municiju i prodavao je Krizmanu, Košutiću, Vlakiću te Bencunu. U cijeli slučaj umiješan je i pukovnik Domagoj Nekić, ali policija protiv njega navodno nije podnijela prijavu. Četvorku iz helikoptera, Krizmana, Košutića, Nekića i Pavlovića navodno povezuju zajednička natjecanja u streljaštvu.

ISPRAVAK TEKSTA Ivan Krizman

Zajedno su sudjelovali na “Steel challnegeu”, natjecanju u gađanju metalnih meta “shot gunom”.

Pretpostavlja se da im je dio streljiva služio za vježbanje na ilegalnim streljanama, a kako su većina od njih i aktivni lovci navodi se kako je dio streljiva bio i namijenjen za lov na divlje životinje u Lici.

Trenažni let

- Nemam komentara - kratko je rekao Vlakić koji je bio dogradonačelnik Zadra u vrijeme Božidara Kalmete. Bivši član stranke MODES, također se, kako doznajemo, u slobodno vrijeme bavio lovom.

- Nisam nikakav švercer oružja, sve radim legalno, bavim se streljaštvom - rekao je jučer za Jutarnji list Mišel Pavlović.

Pavlovića smo dobili na telefonski broj njegova autoservisa u Bibinju, a nakon što je opovrgnuo da ima bilo kakve veze s krijumčarenjem oružja, postavili smo mu sljedeće pitanje: “Jeste li vi osoba koju su vojni piloti prokrijumčarili u bazu u Zemunik i prevozili u vojnom helikopteru?”

- Ne bih vam više odgovarao na pitanja, moram se javiti na drugi poziv - odgovorio nam je Pavlović i prekinuo vezu.

Prema dostupnim informacijama, upravo je Mišel Pavlović osoba koju su vojni piloti prošvercali u vojnu bazu Zemunik, sjedište 93. zrakoplovne baze, a potom su ga ukrcali u vojni helikopter Bell 206 Jet Ranger te su u sklopu trenažnog leta letjeli oko sat vremena. Pretpostavlja se da su ga vozili u lov koji je bio “maskiran” ranije predviđenim trenažnim letom.

S obzirom na tajnost istrage u ovom trenutku nije ni jasno kada se taj let dogodio, no špekulira se da se sve dogodilo prije nekoliko mjeseci. Kako neslužbeno doznajemo, piloti su Pavloviću dali pilotsko odijelo i kacigu te je on preodjeven u vojnog pilota ušao u vojnu bazu i vojni helikopter. Naše informacije govore da je informacija o tome prvo došla do pripadnika vojne policije koji su odmah pokrenuli istragu. Kako je istragom obuhvaćena i civilna osoba, uključena je zadarska civilna policija. Budući da je Pavlović policiji od ranije poznat po ilegalnoj prodaji oružja i streljiva, klupko se lagano počelo odmotavati.

Zadarska policija je 8. studenoga na svojim službenim stranicama, ne navodeći imena i prezimena osumnjičenih osoba, objavila da su vojnim pilotima i Pavloviću pretresli stanove, poslovne prostore i plovila i pritom zaplijenili 7948 komada vojnog streljiva koje je bilo navodno namijenjeno prodaji na crnom tržištu. Policija je priopćila da je pronašla 6593 metaka u NATO kalibru 5,56x45 mm, 908 metaka za kalašnjikov, 31 streljivo kalibra 12,7 za strojnicu Browning, te 416 metaka kalibra 7,9, a nađen je i veći broj naboja nego što je to dozvoljeno Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja.

Policija je također utvrdila da je Pavlović 11. lipnja ove godine u Zagrebu od jedne osobe kupio preko 5000 komada vojnog streljiva od čega je odmah 2000 komada preprodao dalje, a ostatak streljiva prevezao u Zaton i uskladištio ga u jednoj garaži. Zasad nije poznato koja vrsta streljiva je nađena kod koje osobe.

Policije je privela Pavlovića, ali je nakon ispitivanja pušten na slobodu uz mjere nadzora. Streljivo kalibra 5,56x45 mm je službeni NATO kalibar i koristi se uglavnom za jurišne puške i puškostrojnice. U Hrvatskoj ovo koristi samo policija i vojska. S obzirom na količinu pronađenog streljiva, nesumnjivo je namijenjeno za crno tržište. U ovom trenutku nije poznato čije je to streljivo i koliko je tog streljiva Pavlović kupio od zasad nepoznate osobe u lipnju u Zagrebu.

Ogroman propust

Policijska istraga će tek ustanoviti u kolikoj mjeri i da li su vojni piloti povezani sa švercom vojnog streljiva.

Zapovjednik ratnog zrakoplovstva, brigadni general Mato Mikić, tvrdi da u helikopteru nije prevoženo ni streljivo ni oružje.

No, otkriće da su u vojnu bazu vojni piloti prošvercali civilnu osobu i vozili je u vojnom helikopteru izazvala je pravu uzbunu i konsternaciju u vojnom vrhu te u Ministarstvu obrane. Naime, riječ je o ogromnom sigurnosnom propustu unutar vojnog objekta, i to vojne baze u kojoj su smještene helikopterske snage Ratnog zrakoplovstva, a riječ je i o Međunarodnom središtu za obuku pilota u kojem su smješteni i pripadnici američke vojske. Ovo je veliki udarac za vojsku s obzirom na to da su akteri ovog slučaja visoki časnici HV-a koji kao instruktori letenja pripadaju elitnijem dijelu Ratnog zrakoplovstva.

Bojnik Ivan Krizman voditelj je selekcijskog letenja i trenutačno najiskusnija osoba u HRZ-u na avionu tipa ZLIN 242, koji je već godinama probni pilot i demopilot sa završenim svim obukama za taj tip aviona. U siječnju 2017. godine bio je u izaslanstvu Ratnog zrakoplovstva kao voditelj obuke 3. naraštaja omanskih pilota koji su krajem 2016. godine završili školovanje u bazi u Zemuniku.

Brigadir Mario Pleše, zapovjednik 93. Zrakoplovne baze Zemunik, jučer je javno priznao da je kao zapovjednik odgovoran za ovaj veliki sigurnosni propust. On je kazao kako ne zna kako je civilna osoba ušla u bazu te je najavio formiranje Povjerenstva kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja. Prema njegovim riječima nakon što je dobio izvještaj o događaju, sazvao je sjednicu Povjerenstva za izvanredne događaje.

Suspendirani

Kaže da je razgovarao s trojicom pilota o cijelom događaju te da nemaju svi piloti istu odgovornost za inkriminirani let. Prema njegovim riječima, dvije su osobe odgovorne dok je treća počinila određene prijestupe.

On je kazao da su piloti nakon utvrđene odgovornosti suspendirani na 90 dana te su do okončanja istrage prebačeni u ured gdje “rade na proizvodnji dokumentacije”.

Pleše je potvrdio kako je često dvojicu pilota i dvojicu civila iz ove grupe viđao na streljačkim natjecanjima, jer se i sam bavi streljaštvom. On nema saznanja o vojnom streljivu koje je pronađeno kod pilota, ali je otkrio da su im prilikom pretresa pronađene puške za koje imaju valjanu dokumentaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:56