KRIMINAL U DINAMU

DOZNAJEMO: VRHOVNI SUD DONIO VAŽNU ODLUKU U DRUGOM PREDMETU PROTIV ZDRAVKA MAMIĆA Hoćemo li bivšeg čelnika Dinama uskoro vidjeti u Hrvatskoj?

 
Zdravko Mamić
 Ante Cizmic / CROPIX

Vrhovni je sud, kako neslužbeno doznajemo, odbio prijedlog obrane Marija Mamića te Nikkyja Arthura Vuksana za izuzeće predsjednika Županijskoga suda u Osijeku u drugom predmetu protiv Zdravka Mamića u kojem se savjetniku Dinama, njegovu sinu i drugima na teret stavlja izvlačenje novca preko off-shore tvrtki.

Ova odluka predstavlja uklanjanje posljednje procesne prepreke za raspisivanje nove tjeralice za Mamićem, a ovaj put u postupku ekstradicije Mamićevo dvojno državljanstvo više ne predstavlja zapreku za izručenje Hrvatskoj.

Naime, u ovom novom predmetu može se primijeniti sporazum iz ožujka 2014. koji su potpisale RH i BiH i koji dopušta izručenje vlastitih državljana ako je ispunjeno nekoliko pretpostavki.

Najprije, mora se raditi o kaznenom djelu iz sfere organiziranog kriminala i korupcije te drugo, mora se raditi o djelima počinjenima nakon potpisivanja sporazuma, dakle nakon ožujka 2014. godine. Ovaj drugi predmet, za razliku od prvoga po kojemu je BiH odbila izručiti Mamića, ispunjava oba uvjeta.

Nakon što sutkinja Azra Salitrežić zaprimi odluku Vrhovnog suda, ona bi trebala najprije preko policije provjeriti živi li Mamić na svojoj kućnoj adresi u Zagrebu te budući ga tamo nema, slijedi raspisivanje tjeralice, najvjerojatnije odmah međunarodne jer postoje jasni podaci koji ukazuju da se on ne nalazi na području Hrvatske. Što će se kasnije dogoditi može se samo nagađati.

Policija BiH dužna je na osnovi nove tjeralice ponovno privesti Mamića, nakon čega će sud u Sarajevu odlučivati o osnovanosti novog hrvatskog zahtjeva za izručenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 21:20