KONAČAN NACRT

DOZNAJEMO: ZABRANA 'ZA DOM SPREMNI', A PETOKRAKA DOPUŠTENA Vladino povjerenstvo za prošlost donijelo odluku, pročitajte kako su obrazložili preporuku

 
 Zeljko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Pozdrav “Za dom spremni” je neustavan, ali će vojne postrojbe iz Domovinskog rata poput HOS-a imati iznimke prilikom obilježavanja spomena, dok se oko zvijezde petokrake još vode rasprave, jer neki smatraju da bi se i nju trebalo kontekstualizirati, ali ide se za tim da se ne zabrani njena upotreba, sukladno odluci Europskog suda za ljudska prava.

To je sukus, doznajemo, jučer održanog sastanka Vijeća za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima koje vodi akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU.

Jasno je, kaže naš sugovornik, da su sporna fašistička obilježja, poput Hitlerova pozdrava Sieg Heil, nacističkog kukastog križa, znaka SS, ustaškog U, pozdrava Za dom spremni i Za dom i poglavnika, ali i četnička kokarda, a da je Europski sud za ljudska prava u slučaju Attila Vajnai protiv Mađarske presudio da se zvijezda petokraka ne može smatrati da predstavlja isključivo komunističku totalitarnu vladavinu, jer ona još uvijek simbolizira i međunarodni radnički pokret, borbu za pravednije društvo, te pojedine zakonite političke stranke.

- Nedvojbeno je da su pod tim obilježjem i pokličem Smrt fašizmu, sloboda narodu, pripojeni Istra i Zadar Hrvatskoj, ali da su isto tako nakon 1945. počinjeni i zločini. Komunizam i fašizam su dva totalitarna režima i to je nedvojbeno da će Vijeće utvrditi - kaže naš sugovornik.

Također, vjerojatno će postojati iznimka kada je riječ o HOS-u. Riječ je o takozvanoj toleranciji neustavne prakse - HOS u svom grbu ima pozdrav Za dom spremni, ali o tome za vrijeme rata nitko nije vodio brigu, pa bi preporuka vjerojatno trebala ići u smjeru da ne moraju iz službenih grbova uklanjati pozdrav što znači da bi, u tom slučaju, prošla i ploča koja je sada u Novskoj.

- Ali ako netko po Trgu šeta u majici s pozdravom Za dom spremni, to bi bilo kažnjivo - kaže naš sugovornik, te dodaje kako je u zakonima praktički sve napisano, samo je potrebna ujednačena sudska praksa i edukacija. Postoje i oni članovi Vijeća koji se snažno zalažu da se u kontekst stavi i upotreba zvijezde petokrake, pa su moguća i izdvojena mišljenja.

- Zvijezda uvijek ima isti oblik i boju, ali jedno je kada se obilježava Dan ustanka u Brezovici, a drugo je kada se veliča agresija JNA i Srbije u Vukovaru. Najpoštenije bi bilo da se zvijezda petokraka slobodno koristi kada se obilježava neki antifašistički događaj, jednako tako i “Za dom spremni” kada ga upotrebljavaju HOS-ovci - zaključuje naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:50