SKANDAL U CRKVI

Doznali smo gdje je sada svećenik koji je priznao da je seksualno zlostavljao 13 dječaka

Njegova karijera naglo prestaje 2016., kada jedan župnik šalje pismo riječkom nadbiskupu

Milan Špehar

 Damjan Tadic/Cropix

Svećenik Milan Špehar, koji je priznao da je seksualno zlostavljao 13 dječaka u dobi od šest do 13 godina, u trenutku kada su prijavljena njegova nedjela, 2016. godine, predavao je na Teološkom fakultetu u Rijeci i unutar hrvatske Katoličke crkve uživao ugled visokoobrazovanog teologa.

Rođen je 7. kolovoza 1953. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu, a nakon toga je nastavio školovanje u Srednjoj školi za spremanje svećenika u Pazinu. Nakon mature 1972. godine otišao je na služenje vojnog roka u Ohrid u Makedoniji te je 1974. započeo studij filozofije u Rimu, na Gregorijani, stanujući u Germanicumu, koledžu za buduće svećenike na kojem je glavni jezik njemački.

Prvu godinu teologije završio je u Bonnu, drugu u Innsbrucku te je potom opet studirao na Teološkom fakultetu sveučilišta Gregoriana, a nakon što je 1980. zaređen za svećenika nastavio je studij na istom fakultetu, stekavši 1981. diplomu na Institutu za duhovnost na temu "Razvoj čovjeka u ‘Dervišu i smrti‘ Meše Selimovića (analiza glavnoga lika)".

Na istom je institutu i doktorirao 1986. godine, na temu "Naslijeđena slika Boga i njene mijene u djelima Miroslava Krleže", a njegova doktorska disertacija objavljena je i kao knjiga u izdanju Kršćanske sadašnjosti pod naslovom "Problem Boga u djelima Miroslava Krleže".

Ravnatelj Caritasa riječko-senjske nadbiskupije

Po povratku u Hrvatsku bio je župnik u Dragi pored Rijeke, a u to vrijeme držao je i seminar na Visokoj bogoslovskoj školi u Rijeci i predavao hrvatski jezik i književnost u riječkoj salezijanskoj gimnaziji do 1989. godine.

Na jesen 1989. Špehar postaje trapistički novak samostana Marija Zvijezda u Banjoj Luci, a 1991. se vraća u Rijeku i počinje predavati na Teologiji. Bio je voditelj studentskih službi od 1993. do 1996., kada postaje ravnatelj Caritasa riječko-senjske nadbiskupije.

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zasniva radni odnos 1995., dok na Teologiji u Rijeci predaje kao viši asistent s punim radnim vremenom.

Na osobnu zamolbu, 1999. je razriješen službe ravnatelja Caritasa riječko-senjske nadbiskupije, nakon što je u Ogulinu otvorio Dom za starije i nemoćne "Biskup Srećko Badurina". Iste godine postaje nadstojnik knjižnice Teologije u Rijeci i docent, a od 2000. do 2005. bio je predstojnik Teologije u Rijeci.

Predavao je čitav niz predmeta - psihologiju, duhovno bogoslovlje, istočno bogoslovlje, ekumensku teologiju, svećeničku duhovnost i Caritas u župi. Uz brojne teološke knjige, objavio je i nekoliko knjiga pjesama i niz znanstvenih članaka u teološkim časopisima.

Prekid karijere

Njegova karijera profesora na Teologiji naglo prestaje 2016., kada jedan župnik šalje pismo tadašnjem riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću u kojem prenosi tvrdnje jedne osobe o višekratnom zlostavljanju osmogodišnjeg djeteta iz 1992. godine od strane bivšeg župnika Špehara.

Nakon što priznaje krivnju u kanonskoj istrazi, Crkva ga šalje u samostan te mu oduzima profesorski mandat, zabranjuje držanje misa i javne istupe.

Međutim, 2018. se javljaju nove optužbe protiv Špehara i ponovno se otvara istraga.

Svećenik tada priznaje da je bilo više slučajeva u godinama 1987., 1988., 1992., 1993. i moguće u 1994., te se osobno prijavljuje policiji za bludne radnje prema djeci i maloljetnicima i od Svetog Oca traži oprost od celibata i otpuštanje iz kleričkog staleža, što mu je udijeljeno 13. prosinca 2018. godine. Od tada boravi u benediktinskom samostanu u Italiji kao isposnik u molitvi i pokajanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:47