EPIDEMIJA BUKTI

Doznali smo hoće li se zbog velikog broja zaraženih učenika produljivati školski praznici

Razmišljamo da se oko blagdana ne ide u školu, izjavio je ranije danas ministar Božinović
Učenici, ilustrativna fotografija
 Niksa Stipanicev/Cropix

Ministarstvo znanosti i obrazovanja neće mijenjati kalendar školske godine, niti učenicima produljivati jesenske praznike predviđene do 3. studenoga, potvrdio je Jutarnjem glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja, Božo Pavičin.

Pavičin dodaje kako nema potrebe za donošenjem odluke o produljenju školskih praznika na nacionalnoj razini, zahvaljujući postojećem modelu po kojemu svaka škola, odnosno županija, samostalno donose odluke o prelasku na online nastavu.

- Kao i čitave prošle školske godine, tako i sada, prelazak na online nastavu predviđa se za onu sredinu gdje se pojavi potreba zbog većeg broja zaraženih učenika. Uz takav model, nema smisla da djeca na pojedinim područjima ne idu u školu ukoliko nemaju nijednog zaraženog učenika ili imaju tek mali broj njih, kaže Pavičin.

Jesenski praznici, vezani uz blagdan Svih Svetih, traju 2. i 3. studenoga.

O mogućim izmjenama oko održavanja nastave zbog poogoršanja epidemiološke situacije govorio je i ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

- Praznici su definirani kalendarom. Mogu se neke manje izmjene raditi, ali to poremeti satnicu u svim školama. Ne kažem da je nemoguće, ali je dosta komplicirano. Da, možda prijeđemo na nekakve oblike on-line, ali to ćemo vidjeti još, naglasio je ministar znanosti i obrazovanja, javlja HRT.

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović je ranije danas na presici rekao kako se zbog pogoršane epidemiološke situacije razmatra opcija da učenici oko blagdana ne idu u školu.

- Razmotrit će se škole jer skoro četvrtina novozaraženih dolazi iz školskog sustava... Da vidimo kako iskoristiti nadolazeće blagdane, da se možda oko tih dana ne ide u školu, ali o tome će se još razgovarati, rekao je ministar i najavio kako će više detalja o svemu iznijeti ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Glas Istre ranije danas je neslužbeno objavio kako bi istarski Stožer civilne zaštite mogao tražiti da školska djeca, nakon kraćeg jesenskog odmora koji je planiran za utorak, 2. studenoga, te srijedu, 3. studenoga, zbog blagdana Svih svetih, ostanu kod kuće još dva tjedna te imaju nastavu na daljinu.

O tome bi se trebalo raspravljati na sutrašnjoj sjednici Stožera na kojoj će biti i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu koja je u stalnom kontaktu s ravnateljima svih istarskih škola.

Od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobili smo i precizne podatke o broju zaraženih po županijama. Po njima, udio pozitivnih učenika u ukupnoj populaciji zaraženih iznosi 22,95 posto.

Najviši postotak učenika od ukupno zaraženih je u Međimurskoj županiji (30,15 posto), odnosno Varaždinskoj (30,10) posto, a najmanji u Ličko-senjskoj (12,18 posto) i Virovitičko-podravskoj županiji (13,68 posto).

U ovome trenutku u Hrvatskoj je zaraženo 3830 učenika, od kojih 2226 u osnovnim školama. Pod mjerom samoizolacije je 10.115 učenika.

image
Podaci po županijama
Ministarstvo Obrazovanja
image
Covid pozitivni učenici
Ministarstvo Obrazovanja
image
Učenici u samoizolaciji
Ministarstvo Obrazovanja
image
Djelatnici u samoizolaciji
Ministarstvo Obrazovanja
image
Covid pozitivni djelatnici
Ministarstvo Obrazovanja
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2022 22:27