POMRSILI MU PLANOVE

Doznali smo kada se Horvatinčić mora javiti na izvršenje zatvorske kazne: ‘Ovo je nedopustivo!‘

Za Horvatinčića izgleda vrijede posebna pravila, a čovjek je teško bolestan i visoke je životne dobi, kaže njegov odvjetnik
Tomislav Horvatinčić
 Niksa Stipanicev/CROPIX

Umjesto šest mjeseci, koliko je tražio, Tomislav Horvatinčić, odgodu izvršenja zatvorske kazne zbog izazivanja pomorske nesreće, u kojoj je 2011. usmrtio dvoje talijanskih turista, ovaj je put dobio pola tog razdoblja. Prema navodima posljednjega rješenja za odgodu izvršenja kazne, Horvatinčić se na izdržavanje kazne mora javiti u Remetinec 1. srpnja ove godine, pod prijetnjom prisilnoga sprovođenja.

Horvatinčićev odvjetnik, pak, najavio je žalbu na tu odluku.

"Nedopustivo je da se sudac izvršenja stavlja u ulogu liječnika, s obzirom na to da su sve medicinske institucije rekle da je za Horvatinčićev oporavak potrebno najmanje šest mjeseci. Moglo se očekivati da će sudac odobriti šest mjeseci", rekao nam je odvjetnik Velimir Došen, dodajući da za Horvatinčića "izgleda vrijede posebna pravila, a čovjek je teško bolestan i visoke je životne dobi".

"U njegovu smo slučaju njegovo zdravstveno stanje uvijek morali dvaput dokazivati. Podnijeli smo i ustavnu tužbu te se moglo očekivati da će Ustavni sud donijeti privremenu mjeru, dok se ne razmotri ustavna tužba, no to se nije dogodilo. Očito je sve puno teže kad je u pitanju Horvatinčić", kaže Došen.

Horvatinčić je nakon trećega ponovljenoga suđenja, u rujnu 2019., pravomoćno osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora, a prvi put mu je upućivanje u Remetinec bilo određeno za 30. ožujka 2020. Otad je već četiri puta odgodio odlazak u zatvor zbog zdravstvenoga stanja. Posljednji put to je zatražio 2. ožujka ove godine, nakon što je nekoliko dana ranije operiran u Beču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:53