DETALJI AFERE SOFTVER

Doznali smo što je Žalac rekla istražiteljima, EPPO u spis priložio i jednu zanimljivu fotku

Sve što mi se stavlja na teret je netočno. Sve službe u ministarstvu su bile upoznate sa svime što se radilo - rekla je Žalac

Gabrijela Žalac na Županijskom sudu

 Damjan Tadic/Cropix

- Svoj posao sam obavljala u skladu sa zakonom te programom Vlade. Sve što mi se stavlja na teret je netočno. Sve službe u ministarstvu su bile upoznate sa svime što se radilo. Ja nisam utvrđivala cijenu niti za jednu nabavu. To je radila resorna uprava u suradnji s glavnim tajništvom. Plan nabave se mijenjao sukladno potrebama tijekom procesa nabave, a sve su radile službe u Ministarstvu koje su sve potpisivale. Svi su znali što je plan Vlade i što treba ispuniti. Glede konkretne nabavke softvera sve je sigurno odrađeno po zakonu, i ja nisam utjecala na Petrica ni SAFU kako se tvrdi. Program SPUR je odličan program, ali ga moji nasljednici u Ministarstvu više nisu koristili. Bilo je priča i o drugim programima kao npr. o e-fondovima i slično.

Obrana je ovo koju je, ukratko, bivša ministrica Ministarstva europskih fondova i regionalnoga razvoja Gabrijela Žalac iznijela pred istražiteljima Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) jučer navečer, a nakon što ju je policija deset sati ranije uhitila po nalogu EPPO-a zbog optužbi za namještanje posla nabavke softvera SPUR.

EPPO je otvorio i istragu protiv Žalac koja je zajedno s ravnateljem SAFU-a Tomislavom Petricem, te vlasnicima informatičkih tvrtki Mladenom Šimuncem i Markom Jukićem.

Prema optužbama EPPO-a Žalac je motivirana prijateljstvom sa Šimuncem činila sve kako bi 2017. i 2018. Šimunac, odnosno najprije njegova, a zatim tvrtka njegovoga poslovnoga partnera Jukića, dobila unosan posao nabavke sufwarea, na kraju težak 13 milijuna kuna bez PDV-a.

Kao dokaz toga prijateljstva, EPPO je navodno u spis priložio i fotografiju s proslave 40. rođendana Gabrijele Žalac iz veljače 2019. na kojoj se s njome zajedno na tulumu vide i Petric i Šimunac.

Kada je Jutarnji list 2017. nakon prve poništene dodijele posla Šimuncu i pitao ministarstvo o prijateljstvu tadašnje ministrice i Šimunca, odgovoreno nam je da se "Ministrica i Šimunac poznaju otprije, ali to nije imalo utjecaja na odluku da mu se dodijeli posao.".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:24