NAVALI NARODE

DOZNALI SMO TKO JE BIO VLASNIK LUKSUZNOG PORSCHEA Mora državi vratiti 10 milijuna kuna, uspio je vratiti dobar dio, ali je na kraju 'presušio'

 
 CROPIX, MUP

Ministarstvo državne imovine oglasilo je prodaju nekoliko automobila oduzetih u USKOK-ovim akcijama, a među vozilima koja će se na javnoj dražbi prodavati 13. studenoga, svojom je cijenom iskakao luksuzni Porsche Panamera procijenjen na 1,08 milijuna kuna.

Osim spomenutog Porschea, proizvedenog 2016., na aukciji će, između ostalog, biti prodavana i tri oduzeta Mercedesa CL 500, S 500 i B 180 CDI, ali njihova je cijena puno manja, a najviše je procijenjen spomenuti CL 500 proizveden 2006., i to na 63.388 kuna.

Kako se neslužbeno doznaje, vlasnik spomenute Panamere, a prije nego što je postala vlasništvo RH, bio je Mato Stepić (52) iz Dugog Sela. U veljači ove godine USKOK ga je uhitio zbog optužbi da je organizirao grupu prevaranata koji su od 2016. do uhićenja utajili oko 45 milijuna kuna PDV-a. Prilikom uhićenja policija je Stepiću i ostalima zaplijenila nekoliko automobila i novac te su im blokirane nekretnine.

Stepića se konkretno tereti da je organizirao grupu osoba koje će formalno voditi tvrtke koje su bile pod njegovom kontrolom, a te bi tvrtke pri uvozu razne robe, uglavnom čeličnih i željeznih armatura iz Italije i Slovenije, prividno međusobno poslovale unutar Hrvatske. Na taj bi način preko međusobno izdanih faktura za fiktivne poslove kupoprodaje utajivali PDV, a iznos od oko deset milijuna kuna Stepić i ostali su podignuli u gotovini te ga, prema USKOK-ovim optužbama, međusobno dijelili.

Nedugo nakon uhićenja i otvaranja istrage protiv njega Stepić je priznao djela te se obavezao u državni proračun uplatiti iznos koji mu se stavlja na teret. Dosad je u državni proračun uplatio oko 7,5 milijuna kuna od ukupno deset milijuna kuna koliko treba vratiti. No, budući da nije imao toliko novca, Stepić je državi dao i svoje nekretnine te nekoliko automobila, od kojih je najvredniji spomenuta Panamera.

Vraćanje nepripadajuće imovinske koristi državi Stepiću će predstavljati u najmanju ruku olakotnu okolnost u daljnjem postupku, a nije isključeno da cijeli slučaj, nakon što sve vrati, bude zaključen nagodbom.

Premda je nedavno objavljeno da će država automobile koji su oduzeti u kaznenim postupcima dati na korištenje ministarstvima, prema svemu sudeći luksuzna Panamera, vrijedna milijun kuna, potpuno je neprikladna za upotrebu u državnim tijelima, kao i Mercedesove jurilice koje su se našle na dražbi. Zbog toga je država odlučila ta vozila prodati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 06:40