NEMA MJESTA PANICI

Doznali smo zašto je na Mljet stigao brod s lanserom dalekometnih projektila, oglasio se i MORH

Lansirni sustav dopremljen je u cilju obilaska položaja koji su unaprijed definirani na otoku, a za dopremanje mobilnog lansera iskorišten je odlazak desantnog broda Krka koji je na Mljet dovezao - vodu
 Morski.hr/MORH

Nakon što su medije preplavile fotografije Mobilnog obalnog lansera (MOL) koji se koristi za lansiranje dalekometnih raketa RBS 15 koji je u četvrtak iskrcan na otoku Mljetu, Jutarnji saznaje razloge njegova dolaska na taj otok. Prema neslužbenim, ali provjerenim informacijama lansirni sustav na Mljet dopremljen je u cilju obilaska položaja koji su unaprijed definirani na otoku te ratificiranja elemenata za paljbu. Usput, posada MOL-a očistila je položaje od vegetacije.

Za dopremanje mobilnog lansera iskorišten je odlazak desantnog broda Krka koji je na Mljet dovezao vodu za potrebe tamošnju radarsku postaju. Kako se ne bi išlo dva puta osim vode na brod je ukrcan i kamion s lanserima. Važno je napomenuti kako je su kontejneri lansera bili prazni. Odnosno u njima se nisu nalazile rakete. Prema tvrdnjama naših sugovornika riječ je o planskoj aktivnosti koja se redovno provodi jednom u tri mjeseca te je regulirana svim potrebnim zapovijedima. Kako saznajemo nakon obavljene zadaće MOL je ponovo ukrcan na brod Krka i vraćen u bazu u Žrnovnicu.

image
Morski.hr

Hrvatska ratna mornarica posjeduje tri Mobilna raketna lansera. Riječ je o potpuno hrvatskom proizvodu namijenjenom za ispaljivanje raketa RBS 15 a osmišljen je na zagrebačkom Brodarskom institutu 1994. godine. Sustav je opremljen s četiri kontejnera za rakete RBS 15 te zapovjednom kabinom na kamionu Tatra. Lansiranje provodi pojedinačno ili plotunima s paljbenih položaja na obali i otocima. Može djelovati samostalno ili u suradnji s drugim MOL-ovima ili raketnim topovnjačama. Do sada je RBS raketa iz ovog sustava ispaljena samo jednom, 2015. godine s Dugog Otoka. To je bilo prvi puta u svijetu da je netko raketu RBS-15 ispalio iz kopnenog lansera.

O dolasku Obalnog lansera na otok Mljet, Dubrovački.hr upitao je i načelnika Mljeta Đuru Marketu koji je kazao kako ne zna ništa o tome. "Doslovce sam danas i ja čuo za dopremu vojne opreme na Mljet. Raspitao sam se kod mještana, potvrdili su mi da je još u srijedu doplovio poseban trajekt. S obzirom na to da na otoku postoji vojarna u Saplunari, očekujem da su oprema i ljudstvo tamo smješteni', komentirao je načelnik.

Na upit jesu li ga iz Ministarstva obrane obavijestili o neuobičajenom iskrcaju, Market kaže:

'Čujte, vojska ima neke teme koje drži u tajnosti, tako da nas nitko nije kontaktirao. Na Saplunari je inače raspoređeno nekoliko vojnika i radarska linija, tako da je to logično mjesto na dopremu opreme, a što je posrijedi ne znam', izjavio je.

Vrhovni zapovjednik Zoran Milanović kazao je pak kako nema razloga za zabrinutost. "Vojska je prisutna na Mljetu. Sve je mirno... O ostalom će vas obavijestiti Ministarstvo".

O Mljetu su se oglasili i iz MORH-a

Priopćenje vezano za aktivnosti Hrvatske vojske na otoku Mljetu medijima je poslalo i Ministarstvo obrane.

“Izvještavamo Vas kako je u četvrtak 17. veljače 2022., desantni brod minopolagač Krka upućen na redovnu aktivnost popune vodom postaje obalnog motrenja Mljet. Sukladno planovima obuke u sklopu navedene aktivnosti proveden je i obilazak paljbenog položaja na Mljetu.

Paljbeni položaji mobilnih obalnih lansera nalaze se na više lokacija diljem obale i otoka. Oni se redovito obilaze te se kroz vježbe provjeravaju fizički pristupi do paljbenih položaja. Obilasci se najčešće provode u sklopu aktivnosti popune vodom postaja obalnog motrenja na otocima u cilju racionalizacije troškova.

Sva vojna sredstva, nakon vježbe, vraćena su u matične vojarne. Napominjemo da su na mobilni obalni lanser bila ukrcana četiri kontejnera bez raketa”, priopćeno je iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:39