IZMJENE ZAKONA

Dozvole možete otplaćivati u ratama do 5 godina, ali i septička jama mora imati čiste papire!

Rok za podnošenje zahtjeva je 30. lipnja 2013. Tada država plaća legalizaciju, a račun ispostavlja vlasniku. Ako ga ne plati, država postaje vlasnik
 Andrija Lučić / CROPIX

Novi i vjerojatno konačni rok do kojega će se moći podnositi zahtjev za legalizaciju ilegalnih građevina je 30. lipnja 2013. godine. Nakon toga, kažu u Ministarstvu graditeljstva, ni minute. U tom slučaju država plaća legalizaciju, a račun ispostavlja vlasniku. Ako ga ne plati, država postaje vlasnik.

Budući da je sadašnja Vlada krenula u ublažavanje zakona, jer se varijanta legalizacije bespravne gradnje koju je još u kolovozu prošle godine donijela HDZ-ova Vlada pokazala neuspješnom, i prvotni se rok, 31. prosinca 2012., morao produljiti. Zato je nacrtom novog zakona, koji je jučer konačno upućen u saborsku proceduru, mnogo toga ublaženo u korist bespravnih graditelja, a u svrhu punjenja proračuna i sređivanja stanja u okolišu .

S obzirom na to da će se naknada za legalizaciju po novome moći plaćati u ratama do pet godina, a komunalna je naknada u međuvremenu pojeftinila 50 posto, u Vladi očekuju da će ljudi sada navaliti sa zahtjevima na šaltere. Prema prijašnjem zakonu, legalizacija kuće od 200 kvadrata stajala bi u atraktivnim zonama i do 100.000 kuna.

Išlo se na ruku i onima koji su daleko od završetka gradnje: čak iako svoju nezakonito sagrađenu kuću još niste niti stavili pod krov, nego ste tek zabetonirali temelje, moći ćete je legalizirati, ali pod uvjetom da je sagrađena do 21. lipnja 2011. godine. No, novi zakon propisuje i neke nepopularne mjere: morat će se legalizirati silosi, vodospreme, bazeni, pa čak i septičke jame ! Drugim riječima, sve što je sagrađeno od betona.

Nadalje, neće se moći legalizirati objekti koji nisu u skladu s prostornim planom, osim ako je riječ o zgradi s najviše dvije etaže. U HDZ-ovu prijedlogu prostorni plan uopće nije bio uvjet. Novost je i ukidanje zakonske odredbe prema kojoj se ne može legalizirati objekt unutar 70 metara od mora, a tu je stavku Ministarstvo graditeljstva preimenovalo u zabranu legalizacije “na površini izvan građevinskog područja u nacionalnom parku, parku prirode i regionalnom parku”.

Nezavršena ilegalna zgrada neće se moći ozakoniti i ako se nalazi izvan građevinskog područja, unutar arheološkog nalazišta, kulturno-povijesne cjeline ili u s strogom rezervatu, park-šumi, spomeniku arhitekture, osim ako su nadležna tijela izdala potvrdu da je građevina sagrađena u skladu s posebnim uvjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:53